A kistermelőket segítenék a civilek
A kistermelő a feldolgozott termékeket ne csak a fogyasztóknak, hanem éttermeknek, boltoknak is eladhassa –

egyebek mellett ezt javasolja 17 civil szervezet a kistermelők helyzetének javítására kidolgozott jogszabály-módosítási tervezetében.Szerepel továbbá a javaslatok között, hogy a kistermelő feldolgozott és feldolgozatlan termék értékesítéséből származó bevétele négyszázezer forintig legyen adómentes – mondta Szabadkai Andrea, a Szövetség az Élő Tiszáért (Szövet) programvezetője szerdán a fővárosi Hunyadi téri piacon tartott sajtótájékoztatón.

A szervezet képviselője közölte: a javaslatcsomagot társadalmi vitára bocsátják, azaz felveszik a kapcsolatot a hatóságokkal, további civil szervezetekkel, és az érintetteket is bevonnák az ötletgyűjtésbe. A tapasztalatok alapján április 20-áig véglegesítik a tervezet szövegét, majd május 4-én benyújtják a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának, valamint a vidékfejlesztési, az egészségügyi, a gazdasági és a szociális tárcának.

A Szövet és a Védegylet Egyesület kezdeményezésére vidékfejlesztéssel, táplálkozással, illetve mezőgazdasággal foglalkozó szervezetek által kidolgozott módosító javaslatok segítségével a vidéki gazdaság állami többlettámogatás nélkül is fellendülhet – hangsúlyozta Szabadkai Andrea.

Simonyi Borbála a Védegylet képviseletében hozzátette: e javaslatok által a kistermelők bővíthetik termelésüket, újjáéledhetnek a helyi piacok, itthon is – az Európa más országaiban virágzó – tájboltok jöhetnek létre, és több vidéki fogyasztó könnyebben juthat egészséges élelmiszerhez. Az állam a költségvetés terhelése nélkül tudná a vidékgazdaságot fejleszteni és a válság okozta munkanélküliséget enyhíteni – hangsúlyozta a Védegylet agrárprogram-vezetője.

A Központi Statisztikai Hivatal felméréseire hivatkozva hozzátette: az elmúlt egy évben 9200 kistermelő hagyta abba végleg a termelést.

 

Forrás: http://www.stop.hu/articles/article.php?id=470716