A következmények borzasztóak, akár egy scifiben

A Föld egyre gyorsuló ütemben tart egy melegebb időszak felé, ami egyértelműen az emberi tevékenység következménye – szögezi le legújabb jelentésében az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Bizottsága (IPCC). A testület szombaton Valenciában közzétett jelentése akciótervet javasol annak érdekében, hogy az emberiség elkerülhesse a legsúlyosabb katasztrófákat.

A szerzők – kutatók és politikusok – 23 oldalon foglalták össze azokat a eredményeket, amelyeket az IPCC által kiértékelt, hat éven át folyó kutatások számítógépes modellezései és több ezer adata testesít meg. A jelentés képezi majd a tudományos kiindulópontját a Föld légköréről idén decemberben Bali szigetén sorra kerülő ENSZ-értekezletnek.

Borzasztóak, akár egy tudományos-fantasztikus film

A Valenciában bemutatott dokumentum leszögezi: a légkört alkotó rendszerek vitathatatlanul változóban vannak. Ezt bizonyítja a levegő és az óceánok mérhető melegedése, a sarkvidékek és a magas hegyek jég- és hórétegének az olvadása, valamint a tengerszint emelkedése.

A bemutatáson jelen lévő Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerint az IPCC által felvázolt várható következmények “olyan borzasztóak, akár egy tudományos-fantasztikus film”.

A jelentés szeint a legújabb kutatások fokozták az attól érzett aggodalmakat, hogy a légkör változását leginkább a szegények és az idősek fogják megszenvedni. Földünkön terjedni fog az éhezés és a különböző betegségek. A szárazság, az áradások és hőhullámok bolygónk legszegényebb térségeit fogják sújtani, miközben egyre több állat- és növényfaj tűnik el végleg a Földről.

Az Egyesült Államok üdvözölte az illetékes ENSZ-testület szombaton közzétett jelentését a Föld légkörének melegedéséről és annak várható következményeiről, kiegyensúlyozottnak nevezve a nemzetközi szakértők megállapításait. Washington célja a szakértői tárgyalásokon az volt, hogy az IPCC jelentésének megállapításai egybevágjanak a tudomány jelenlegi állásával – jelentette ki újságírók előtt Sharon Hayes, aki a tárgyalásokon az amerikai küldöttséget vezette.

Az Európai Unió végrehajtó szerve is kedvezően fogadta a jelentést. Sztavrosz Dimasz, az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosa Brüsszelben azt mondta, a Valenciában közzétett jelentés mérföldkövet jelent a globális fölmelegedésről és annak veszélyeiről szerzett ismeretek terén. Egyúttal úgy vélte, hogy a dokumentum végigolvasása “létfontosságú a döntéshozók számára”.

Az EU és Washington is kedvezően fogadta

Az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Bizottságának (IPCC) 23 oldalas jelentés várhatóan vezérfonál lesz a politikai szereplők számára, amikor a jövő hónapban az indonéziai Bali szigetén tanácskozást kezdenek a kiotói jegyzőkönyvet felváltani hivatott új nemzetközi egyezményről. A nevezett jegyzőkönyv hatálya 2012-ben jár le.

Az EU-biztos szerint az IPCC jelentésének kedvező üzenete, hogy kimutatja: a károsanyag-kibocsátás jelentős mérséklése műszakilag megvalósítható, gazdasági szempontból pedig nem jelent elviselhetetlen terhet. Egyúttal rámutatott arra, hogy az Európai Unió környezetvédelmi döntései összhangban vannak az IPCC megállapításaival. A 27 tagú szervezet “elindult a CO2 kibocsátás csökkentése felé vezető úton, s újabban bátor, konkrét lépéseket tesz az emissziós értékek lefaragása érdekében” – hangoztatta Dimasz.

Forrás: Index