A meglátott láp…

Döntő fordulat állt be a természetvédelmi hatóságok hozzáállásában a dunakeszi tőzegláp ügyében?

 

Új áruházának megépítése érdekében a Dunakeszi szennyvizét levezető csatornát az értékes tőzegláp felé szeretné terelni az Auchan. A környezetvédők véleménye szerint nemcsak az új patakmeder kiépítése okozna sok kárt a védett növényekben, hanem a "tápanyagban" dús víz bejutása lassanként felborítaná a láp megmaradó részének élővilágát is.


A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség január 4-én kiadott határozatában elutasította a vízjogi engedély kiadását. Az indoklásban tételesen felsorolják a területen élő, lápokra jellemző védett növényeket, és úgy nyilatkoznak, hogy a tervezett építkezés súlyosan károsítaná a természeti értékeket. Mindez éles ellentétben áll a Felügyelőség felettes szerve, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség 2009 júniusában hozott döntésével, amely – Dr. S. Nagy László szakértői véleményére támaszkodva – megállapította, hogy a területen nincsen ex lege védendő láp, megnyitva az utat a terület beépítése előtt.

Ezek után még inkább éles kérdésként merül fel, hogyan történhetett, hogy az Országos Zöldhatóság a rendelkezésére álló komoly apparátus és több korábbi szakvélemény dacára úgy ítélte, hogy ez a terület nem érdemes a védelemre, ha egyetlen rövid, s a megfigyelés számára kedvezőnek korántsem nem nevezhető téli időszakban végzett helyszíni szemle során a láp létére utaló jelek egyértelműen megállapíthatók voltak?


Kapcsolódó cikkek

– Sarkadi Márton –

Forrás: Greenfo

Ajánlott honlap a Dunakeszi lápról: tozegto.freeweb.hu