A SZÖVET hírlevele 2010.12.20.-25.

Boldog, Békés Ünnepeket Kívánunk!

A TARTALOMBÓL:
A MI MENZÁNK Felhívás!

 

 

Jeles napok a héten:

December 21.

Hitetlen Tamás apostol napja. Tamás nem hitt Krisztus feltámadásában, ezért Pünkösd után Jézus megjelent neki, és megmutatta sebeit. A magyar néphagyományban az ezen a napon vágott disznó háját eltették, mert úgy tartották gyógyítja a keléseket. Másutt attól tartottak, Tamás megöli a baromfiakat, ezért ezen a napon mézet szenteltettek, azt adták baromfivész ellen.

Szenteste: december 24.

Karácsony vigíliája. A karácsonyi előkészületeket, sütést, főzést, takarítást a kora délutáni órákra befejezik, faluhelyen még a jószágok ólait is rendbe teszik. A déli óráktól kezdve kántálók járták a falvakat, bekopogtatva minden házba, ahol alamizsnát kaptak. A kántálás szokása szinte az egész országban ismert. A betlehemezés szintén kedves, régi szokás. Az egész játék a szálláskeresés köré épül. A szereplők – József, Mária, az angyalok és a pásztorok – tréfás jeleneteket adtak elő. Jutalmul kalácsot, kolbászt és süteményt kaptak. Az utóbbi években egyre több faluban és városban elevenítik fel ezt a nagyon szép népszokást. A karácsonyfa állítás jelképrendszerét a kutatás még a mai napig sem tisztázta végérvényesen. A biztos csak az, hogy napfordulati szimbólum. Hazánkban először Brunswick Teréz állított karácsonyfát 1824-ben, tehát közel 180 éves hagyományról van szó. Német nyelvterületről terjedt el, de hasonló szokás más vidéken is megvolt korábban, csak nem fenyőt, hanem termő-ágat használtak erre a célra. Karácsony estéje és éjszakája sokféle jóslásra és varázslásra adott alkalmat. Így például a karácsonyi vacsora után a családfő annyi cikkekre vágta az almát, ahány tagja van a családnak. A magok egész, vagy elvágott voltából következtettek arra, hogy ki lesz egészséges, vagy beteg a családban, a következő évben. Ugyanígy azt tartották, hogy akinek a karácsonyi vacsora után férges dió jutott, az súlyos beteg lesz, vagy meghal. Este fahasábot támasztottak száradni a tűzhelyhez. Úgy vélték, hogy akié reggelre eldől, az a következő évben meghal. Karácsony este a lányok kimentek a sötétbe fáért, és annyi hasábot öleltek magukhoz, amennyit elbírtak. Ha a fahasábok száma páros volt, a következő évben férjhez mentek.

december 24-25. Karácsony

Karácsony Jézus születésének és a szeretetnek az ünnepe. Hagyományainak eredete régmúlt időkre nyúlik vissza, Az ehhez kapcsolódó legismertebb népszokás a betlehemezés, mendikálás, mely dramatikus formában adja elő a szent család szálláskeresésétől a Napkeleti Királyok látogatásáig a cselekményeket.
December 24-én nem végeztek mezei munkát. A férfiak felseperték az udvart, bekészítették a tűzrevalót, az asszonyok sütöttek, főztek. Ekkor készítették a karácsonyi asztalra kerülő „jézuskenyeret”, „jézuskalácsot”. A délután már az ünnep kezdete volt.
Karácsony éjszakájához kapcsolódó szokások, hiedelmek:
A víznek gyógyító és varázserőt tulajdonítottak. Különleges italként fogyasztották, életvízként. Hatását azzal fokozták, hogy pénzt, almát tettek bele, hogy szerencsések, egészségesek legyenek. Ebből ivott, ebben mosdott a család.
Az éjféli misére nyírfaseprű fáklyákkal vonultak, ostort pattogtattak, lövöldöztek. Néhány vidéken a mise alatt, a templomkertben zajt csaptak, hogy távol tartsák a hívekre leselkedő, ártó szellemeket.
Házasságvarázslás is fűződik karácsony éjjeléhez. Az eladó lányoknak az éjféli misére készülődve egyes helyeken olyan gyertya mellett kellett öltözködni, amelyik már világított egyszer lakodalomban a menyasszonynak. Más vidékeken a misére hívó harangszó alatt megrázták a gyümölcsfát, hogy annyi kérőjük legyen, amennyi gyümölcsöt terem a fa.
A hiedelem azt tartotta, hogy az éjféli mise alatt megszólaltak az állatok, kibeszélték gazdájukat. Ezért itatójukba piros almát, zöld petrezselymet tettek, hogy azok egészségesek legyenek.
A karácsonyfa-állítás szokása a XIX. század negyvenes-ötvenes éveiben városon jelentkezett először.
December 25-én van a téli napforduló. E napon áll meg a nappalok rövidülése, s újra hosszabbodnak. Jelentette ez a világosság győzelmét a sötétség felett, az élet győzelmét a halál felett is.
Karácsony és újév között járnak házról-házra a regösök. Fiatal fiúk csapata zajkeltő eszközökkel „kísérve”, ősi elemeket tartalmazó rítusénekeket énekeltek. Szent István szolgáinak mondták magukat, a csodaszarvasról énekeltek, kopott ruhákban, bocskorban jártak.
December 25-e is időjárásjósló nap: ha ezen a napon borús az idő, esik, havazik – akkor jó nyár, bő termés lesz ha süt a nap, akkor rossz nyár, rossz termés várható
A népi regula szerint: „Sötít karácsony, világos pajta, Világos karácsony, sötít pajta.”


*******************


A héten Karácsony Ünnepe miatt nem leszünk jelen a piacon!

A MI MENZÁNK!
Felhívásunkat itt olvashatja! Ha tetszik segítsen bevonni minél több iskolai és munkahelyi konyhát! Bővebben itt olvashat.

KÖNYVAJÁNLÓ (Karácsonyi Ajándéknak is!): Békési Z – Csarnai E: Házi pálinkafőzés. Mezőgazda Kiadó Kft. 2900 Ft.

*******************


Karácsonykorfényesek a felhők,
csillagokból horgol a tél kendőt.
Ráteríti hegyek tetejére,
fenyőágnak jégrojtos a vége.
Karácsonykor mindenki varázsol,
meglepetés bújik ki a zsákból.
Szekrényeknek titkos rejtekéből,
édesapám legmélyebb zsebéből.
Karácsonyra kalácsot is sütnek,
nincsen ennél izgalmasabb ünnep!
Ajándékot én is készítettem,
amíg készült majdnem tündér lettem!

Ezzel a kis verssel szertnénk mindenkinek Kellemes Ünnepeket Kívánni!

*******************

PROGRAMAJÁNLÓ:
1. Adventi kincskereső túra-2010.12.21.- Pécs; Bővebben itt.
2. Szent János- napi Borszentelés- 2010.12.27.- Eger; Bővebben.
3.VII. Téli boros-toros- 2010.12.29. Bővebben.
4. Forralt bor túra a város alatt- 2010.12.25- 2011.01.02. Bővebben.
5. Fehérvári advent- KArácsonyi sokadalom: Bővebben.
ÉLŐ TISZA RAJONGÓI OLDALUNK a Facebook közösségi oldalon, melyhez itt csatlakozhat, aktuális híreket olvashat.

*******************

Észrevételeit, javaslatait és a reklamációt, leiratkozási szándékát az info@elotisza.hu címen fogadjuk. Vis major: Kérjük, hogy a meghirdetett helyszínekre CSAK ÚGY INDULJON,hogy INDULÁS ELŐTT megnézi honlapunkat (www.elotisza.hu ), mert ittértesülhet az esetleges VIS MAJOR helyzetről (friss szedés, időjárás). Előrendelőink visszaigazolást kapnak rendelésükről.

KÖSZÖNJÜK!
EZÚTON SZERETNÉNK KÖSZÖNETET MONDANI MINDAZOKNAK, AKI ADÓJUK 1%-ÁT A SZÖVETSÉG AZ ÉLŐ TISZÁÉRT EGYESÜLET JAVÁRA AJÁNLOTTÁK FEL. ADOMÁNYUK NAGYBAN HOZZÁJÁRUL
EGYESÜLETÜNK MŰKÖDÉSÉHEZ.

A hírlevelet Szabadkai Andrea és Kóródi Anikó készítette.

Ezt a levelet azért kapta, mert jelezte, hogy érdeklik a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület akciói, illetve a hazai termelők és fogyasztók összekapcsolását, a közvetlen kereskedelem megteremtését célzó munkánk.
Ha nem szeretne több ilyen témájú levelet kapni, kérem, hogy jelezze az info@elotisza.hu címen és nem küldünk.

Munkánkat támogatják:
Ökotárs Alapítvány; NCA működési támogatás; Accenture: “Képességek a Sikerért 2010” program; ILD program