A Tisza mente jövőképét dolgozzák ki egy uniós program részeként
Az élhető Tisza mente jövőképét dolgozzák ki az ott élők és szakértők bevonásával

egy európai uniós kutatási projekt részeként a tavaly indult Táj-Kép Program keretében,

A javaslatcsomag március 6-án az Országgyűlés elé kerül – közölte Flachner Zsuzsanna, az MTA Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézetének munkatársa szerdán a Kerekegyházán tartott szakmai napokat lezáró sajtótájékoztatón.


Flachner Zsuzsanna beszámolt arról, hogy az Európai Unió SCENES – ADAM EU FP6 kutatási projektek szakmai támogatásával zajló Tiszai Alföld Jövőkép Építés (Táj-Kép) programban együttműködnek az MTA Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézet, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület és az Alkalmazkodás a Klímaváltozáshoz MTA-BCE kutatócsoport munkatársai.

A program fővédnöke Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke.

A kedden és szerdán megrendezett szakmai napokon a program keretében Vásárosnaményben, Szolnokon, Szegeden és Tokajban tartott helyi műhelybeszélgetések eredményeit foglalták össze.

Flachner Zsuzsanna hangsúlyozta: szeretnének olyan javaslatot letenni az asztalra, amelyben valóban hosszú távra gondolkodnak. Kiemelte, hogy a program összeállításakor nem a jelenlegi gazdasági és egyéb nehézségeket veszik figyelembe, hanem egy ideális értékrend mentén gondolkodnak, és megpróbálják azt közelíteni a mai valósághoz.

“Ennek a közelítésnek a konkrét beavatkozásait, konkrét lépéseit fogalmazzuk meg, a társadalomfejlesztéstől egészen a természetvédelem és a vízgazdálkodás területéig” – mondta a kutató.

Az MTI-nek arra a kérdésére, milyen konkrét javaslatok lesznek az anyagban, Flachner Zsuzsanna közölte: a helyi képzés és szaktudás fejlesztése, a helyi vízvisszatartás megvalósítása a városokban is, valamint a zöldfelületek megvédése.

“Meg kell állítanunk a talajburkolást, meg kell állítanunk azt az értelmetlen aszfaltozást, ami a településeken most elkezdődött” – fűzte hozzá.

 

Forrás: 168 óra

http://www.168ora.hu/holnap/a-tisza-mente-jovokepet-dolgozzak-ki-egy-unios-program-reszekent-29739.html
További hírek:


http://www.hirextra.hu/hirek/article.php?menu_id=2&cat=6&article_id=118769

http://www.mno.hu/portal/610785