A Tiszáért és a folyó mentén élőkért

Három éve alakult Nagykörűben a Szövetség az Élő Tiszáért (SZÖVET). A szervezet azzal a céllal jött létre, hogy javuljanak a Tisza folyó vízgyűjtőjén élők megélhetési lehetőségei, növekedjen az árvízi és környezeti biztonsága, valamint megőrizzék és gyarapítsák a Tisza ökológiai értékeit, hogy e táj lakói jó életminőségben és biztonságban élhessenek.

 

Az eltelt időben a szervezet működése megszilárdult, elismert szereplői lettek a hazai civil szférának. Kezdeményezéseik az ártéri tájgazdálkodás elterjesztéséért, a Vásárhelyi- terv-, vidékfejlesztési programok, vagy a kistermelői rendelet módosítása érdekében, a hazai gazdálkodók piacra jutásáért, a közvetlen kereskedelem elterjesztéséért egyre ismertebbek.


Gondolataikat, javaslataikat a tudományos közösség számára publikációk, konferenciák sora mutatta be, több, a Tisza sorsával foglalkozó parlamenti nyílt nap szervezésében is közreműködött a SZÖVET. Nemzetközi együttműködésekben, tudományos műhelyek és a szomszédos országokban, a folyó mentén élőknek is igyekeznek bemutatni eredményeiket.

A szervezet a napokban közgyűlést tartott, ahol módosították az alapszabályt, megválasztották az elnökséget — az elnök újra Veres Nándor lett — , a felügyelő bizottságot és a tanácsadó testületet.

Forrás: szoljon.hu