A tiszaroffi tározó töltését is megrongálta a vihar

A Tisza árhulláma több mint 24 órán keresztül tetőzött Szolnoknál 954 centiméteres vízálláson, ám a következő napokra jelzett, jelentős mennyiségű csapadék még tovább lassíthatja az apadás ütemét a folyó középső szakaszán. A térség felett átvonuló vihar a tiszaroffi tározó töltését is megrongálta. Az ország többi, árvízzel sújtott területén folynak a kárfelmérések és helyreállítások.
 

A Közép-Tiszán minden idők második legnagyobb terhelése éri a védvonalakat, a hosszan tartó magas vízállás miatti árvízi jelenségek és a töltések felpuhulása egyre több helyen ad munkát a gátakon dolgozóknak – tájékoztatta lapunkat a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatósághoz tartozó Országos Műszaki Irányító Törzs. Szolnoktól a déli országhatárig még árad a folyó. Szegednél várhatóan három napon belül tetőzik a Tisza. A harmadfokú védekezést igénylő árhullám körülbelül másfél hét múlva hagyja el Magyarországot.
Múlt csütörtökön a szakmai szervezetek javaslatára, a kormányzati koordinációs bizottság döntése alapján megnyitották a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaroff közelében lévő árapasztó tározót, majd vasárnap hatvan százalékos feltöltés mellett lezárták. A térség felett átvonuló vihar azonban több helyen megrongálta a tározó töltését. A kár mértékét csak a tározó ürítését követően tudják megállapítani.
A Tisza lassú apadása után megkezdődhet az apadás a Hármas-Körösön is. A Tisza visszaduzzasztó hatása miatt a folyó vízszintje Szarvasnál az elmúlt napokban tovább emelkedett, a térségben még mindig másodfokú az árvízvédelmi készültség.

Az ország többi, árvízzel sújtott területén tart a kárfelmérés és a helyreállítás, a vízügyi szakemberek a Sajó, a Hernád és a Bódva mentén már főleg szivattyúzási feladatokat látnak csak el a védvonalak mentén. A kedden befejeződött elsődleges kárfelmérés szerint ötmilliárd forintnál jócskán többre tehető az a kár, amelyet az elmúlt hetek árvize okozott a magántulajdonú ingatlanokban Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Az elsődleges kárfelmérésre azért volt szükség, hogy a kormány ennek ismeretében határozzon a segítség mértékéről. Az árvíz miatt mintegy 300 magántulajdonú épület dőlt össze a megyében, több ezer károsodott, csupán Felsőzsolcán 1800 az ilyen ingatlanok száma, az adatok azonban még nem véglegesek.

Győr-Moson-Sopron megyében a Cuhai-Bakony ér egy hónappal ezelőtti áradása miatt mintegy féltucat ház vált lakhatatlanná, több súlyosan megrongálódott, de végleges adatokat ott is csak később tudnak mondani.
A mezőgazdaságban is milliárdos nagyságrendű kárt okozott az ár- és belvíz. Csak Nógrád megyében a szántóterületeken 550-600 millió forint kár keletkezett, az állatállomány pusztulása pedig legalább 30-40 milliós veszteséget jelent a gazdáknak.

A belvízzel elöntött területek nagysága még mindig jelentős: csaknem 160 ezer hektár áll víz alatt, ebből 77 ezer hektárra tehető a vetés-szántó. Az átnedvesedett területek aránya ennek 2,5-3 szorosa. A talajok még mindig telítettek, a vízügyi szakemberek szerint újabb jelentős mennyiségű csapadék hatására az elöntött területek nagysága megint nőhet. A vízügyi igazgatóságok szivattyútelepei folyamatosan üzemelnek, emelik át a belvizet a befogadó folyókba. A Hortobágy-Berettyón azonban épp ez okozott tömeges halpusztulást. A nagy mennyiségben átszivattyúzott, rossz minőségű belvíz lecsökkentette a folyó oxigénszintjét, s a halak elpusztultak. A szakemberek egyelőre nem sokat tehetnek, mert a víz frissítésére a folyók magas vízállása miatt nincs lehetőségük. A torkolatnál, vagyis az árvízkapunál az egyik zsilipet megnyitották, így legalább "menekülési útvonalat" biztosítottak a halaknak.
Az árvízzel sújtott településeken egyébként tart a takarítás, fertőtlenítés. Bodnár Judit, az ÁNTSZ észak-magyarországi regionális főorvosa közölte, senki sem betegedett meg fertőző májgyulladásban Borsod megye árvízzel sújtott településein, a hepatitis A vírust sehol sem mutatták ki. Hozzátette, aki kéri, gammaglobulin védőoltást kaphat, mely véd a fertőző májgyulladás ellen.

Forrás: nepszava.hu