A TVE bemutatja: Helyi termék fesztiválok

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) fesztiválokkal és tudatos vásárló kalauzokkal népszerűsíti az ésszerűbb fogyasztási szokásokat és lehetőségeket Nyíregyházán, Pécsett, Veszprémben.

A TVE helyi partnereivel összefogva, a nyíregyházi E-misszió Egyesülettel, a Pécsi Zöld Körrel és a veszprémi Csalán Egyesülettel karöltve Helyi Termék Fesztivál sorozatot rendez a három nagyvárosban. A nagyszabású rendezvények célja, hogy népszerűsítsék és széles körben megismertessék a városlakókkal azokat a környezetkímélő, etikus és társadalmilag is progresszív fogyasztási lehetőségeket, amelyek lakóhelyükön, illetve ahhoz közel elérhetők.

A fesztiválokat a helyi iparosok és civil szervezetek bemutatkozásán túl számos izgalmas és tartalmas program gazdagítja – így lesz például gabona iskola vagy épp uborka kozmetika -, ismert és népszerű zenészek adnak koncertet, de színpadra lép Laár András és Szőke András is.

A fesztiválon mutatkozik be Nyíregyháza, Pécs és Veszprém Tudatos Vásárló Kalauz-a. Az ingyenes kiadványok a városok 60 km-es körzetében listázzák azokat a lehetőségeket (helyi élelmiszer lelőhelyek, biopiacok és -gazdaságok, szerelők, megújuló energiával foglalkozó szakboltok stb.), amelyek révén a lehető legkisebb környezetterheléssel és a legnagyobb társadalmi haszonnal lehet vásárolni, szabadidőnket eltölteni, vagy épp közlekedni.

A fesztiválok programjai és a három város tudatos vásárló kalauzának elektronikus kiadása a www.helyitermekfesztival.hu honlapon érhető el.

Ízelítő a programokból:

Szeptember 12. Nyíregyháza, Hősök tere

    * Gabona iskola – ismerkedés a gabonákkal: malom, őrlemények, kéve
    * Fóbiasátor – rettegett kisállatok és bogarak testközelből: a Tokaji
    * Természetvédő Egyesület bemutatója
    * Csodakutya – terápiás kutyák bemutatója

A színpadon:
SZŐKE ANDRÁS – őszinte beszéde a közvetlenségről. A művész a fesztiválra összeállított egy órás műsorában megismerteti a közönséget a fenntartható, egyszerű életmód lépéseivel, bukatóival.
Fellépnek továbbá helyi együttesek, a Melange és a nyírségben közkedvelt Folk Error zenekar.

Szeptember 22. Pécs, Uránváros, Ybl Miklós út

    * Uborka Kozmetika – a bio-kozmetikus kozmetikus praktikái helyben
    * Pelenka Party – minden a babáról! A pécsi kismamák közreműködésével
    * (Levendula Női Alkotóműhely)
    * Brumi kiállítás – pécsi gyűjtő mackó gyűjteménye
    * Pécs íze – fügés csemegék versenye a helyi háziasszonyok között

A színpadon:
LAÁR ANDRÁS előadása a tudatosságról. Hozzászól Besenyő TT István, azaz Besenyő Tudatosan Táplálkozó István. (András és Pista bácsi egymással vetélkedve szólalnak meg – egy órás műsorukban- a tudatosságot hirdetve.)
Továbbá fellép a Márkus Színház, Takáts Eszter&Keko, valamint Nyeső Mari.

Szeptember 26. Veszprém, Óváros tér

    * Tökteke – gurulós játékok tökökkel
    * Biosziget- helyi bio termelők oázisa
    * Bio nózi – fűszernövény felismerés, vetélkedő
    * Lop 6 – bor lopóverseny

A színpadon:
Ismét LAÁR ANDRÁS előadása a tudatosságról. Hozzászól Besenyő TT István, azaz Besenyő Tudatosan Táplálkozó István. (András és Pista bácsi egymással vetélkedve szólalnak meg – egy órás műsorukban- a tudatosságot hirdetve.)

Időpont: 2009. szeptember 12-26.

Honlap: http://www.helyitermekfesztival.hu

Helyszín: Nyíregyháza, Pécs, Veszprém

Forrás: TVE