A vidékfejlesztési program brüsszeli kritikája

Dr. Ángyán József “A második Gyurcsány kormány első éve” címmel a Parlamentben lefolytatott politikai vitanap plenáris vitájában hozta nyilvánosságra azt a – mellékleteivel együtt 32 oldalas – értékelést, melyet az EU agrárfőigazgatósága az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programmal (ÚMVP-vel) kapcsolatban az agrártárcához eljuttatott.

Ebben 59 számozott fejezetben mintegy 240 kérdéskört érintve fogalmazta meg megjegyzéseit, kifogásait, aggályait illetve kérdéseit az Európai Bizottság. Az anyag egy másfél oldalas levélből és egy ehhet csatlakozó 30 oldalas mellékletből áll. A levél 11 stratégiai jellegű kérdéskört külön is kiemel, melyeket a magyar félnek tisztáznia kell, és ezeknek, valamint a mellékletben felsorolt részletes megjegyzéseknek megfelelően át kell dolgoznia az ÚMVP-t. A levél utolsó mondata világossá teszi, hogy az európai bizottság az ÚMVP 6 hónapos bírálati folyamatát a levél keltezésétől (június 4-étől) számítva mindaddig felfüggeszti, amíg Magyarország az átdolgozott új változatot ismételten be nem nyújtja a Bizottsághoz.

A kérdéskörhöz kapcsolódó információs anyagokat az WWW.NAKP.HU  honlap “Hírek” menüpontja alatt június 14-ai dátummal találhatóak. Azok az alábbi linkeken is elérhetők: