Áradás, belvíz
Fokozott figyelőszolgálat működik a Körösök mentén a folyók áradása miatt. A Dunán és a Tiszán nem várható fokozatot elérő vízszint. Országosan körülbelül 30 ezer hektár területet öntött el a belvíz.

A Körösök vízgyűjtőin 48 és 64 centiméteres a hó. A magyarországi szakaszokon mindenhol árvízvédelmi készültség van. A Fehér-Körösön másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A Fekete-Körös anti-vízmércéjén szerdán mért vízállás 768 centiméter, a készültség harmadfokú. A Kettős-Körös folyamatosan árad, másodfokú készültség van érvényben. A Sebes-Körös alsó szakaszán a készültségi szint elsőfokú, az áradás üteme óránként 2 cm.

A Berettyó Szeghalomnál árad, továbbra is elsőfokú készültség van érvényben. A Hármas-Körös egész hosszban áradó, elsőfokú a készültség. A Környezetvédelmi és Vízügyi minisztérium internetes oldalán olvasható tájékoztatás szerint Magyarországon 384 km hosszú töltésen van árvízvédelmi készültség. 

A Dunán és a Tiszán nem várható fokozatot elérő vízszint. Belvízi védekezés 34 szakaszon van, összesen 74 szivattyútelep üzemel. Országosan körülbelül 30 ezer hektár területet öntött el a belvíz. Az elöntés leginkább a Fertő-Hanság, a Kis-Balaton, a Felső-Szabolcs és a Bodrog-köz területét érinti.

A Kis Balaton térségében csökkenés várható. A vasút és az utak védelmében folyamatosan szivattyúzzák a vizet a Budapest-Nagykanizsa nemzetközi vasúti fővonalat és a tavaly átadott M7-es autópálya-szakaszt érintő területeken is, de ezekben kár nem keletkezett. A Tiszánál Tiszabercel térségében másodfokon áll a belvízhelyzet.

A Balaton vízállása 117 centiméter. A március 2-án megkezdett vízeresztés jelenleg is tart, a leeresztett vízhozamot a Sió menti területek belvíz elleni védelme miatt nem célszerű tovább növelni.

 

Forrás: http://www.hirszerzo.hu/cikk.aradas_belviz_-_reszletek_itt.100843.html