Árhullám az észak-magyarországi folyókon

A hét végén leginkább a Tarna, a Sajó és a Bodrog vízrendszerében kell nagyobb mennyiségű olvadék- és csapadékvíz lefolyására számítani, emiatt árhullámok érkezhetnek az említett folyókon.

 

A Tarna esetében Tarnaméránál a harmadfokú szintet megközelítő, esetleg kissé meghaladó, a Sajó és a Bodrog viszonylatában az elsőfokú szintet meghaladó vízállások kialakulása várható – mondta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályának vezetője. Amennyiben a következő 24 órára előre jelzett csapadék eléri a Sajó vízgyűjtőjét, úgy ezen a vízfolyáson is harmadfokú árvízvédelmi készültségi szintet meghaladó árhullám jöhet létre. A Hernádon és a Tiszán egyelőre nem várható készültségi szintet elérő vízállás kialakulása.

A Tarna – a felső területeken leesett jelentősebb vízmennyiség miatt – Tarnaméra térségében továbbra is kevéssel az elsőfokú (250 centiméter) készültségi szint fölött van, itt pénteken 271 centiméteres vízállást mértek. A folyó alsó szakasza ha lassan is, de tovább apad. A Sajón és a Hernádon kisebb árhullám vonul le, egyelőre készültségi szint alatti vízállásokkal. A Bodrogon a következő napokban további lassú áradás várható. Sárospataknál már jelenleg is 502 centiméteres vízállást regisztráltak – az első fok 500 centiméter -, Felsőbereckinél pedig a hét végén haladhatja meg a vízszint az elsőfokú készültségi értéket.

A Tisza Tiszadobig apad, Tiszapalkonya térségében a pénteken mért 509 centis vízállás (első fok 500 centiméter) gyakorlatilag tetőzésnek tekinthető. A következő napokban azonban viszonylag enyhe és főképp a nyugatabbra eső területeken számottevően csapadékos időjárás várható, emiatt érkezhetnek árhullámok az észak-magyarországi folyókon is. A Magyar Közút Zrt. területi igazgatóságának ügyelete az MTI-t arról tájékoztatta: péntek délután a Tisza áradása miatt lezárták a 3307-es számú út egyik szakaszát, amely az ároktői komphoz vezet.

Forrás: hvg.hu