Átszakadt a gát Edelényben

Egyre rosszabb a helyzet a Borsod megyei Edelényben, ahol éjszaka átszakadt a töltés, kedd délutánra pedig a többi része is nagyon meggyengült. Az árvíz az edelényi L’Huillier-Coburg-kastélyhoz közelít, amelyet az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb barokk kastélyaként tartanak számon. Négy-ötezer ember védekezik az ár ellen, mégis lehet, hogy újabb városrészt kell kiüríteni.


Kritikus az árvízhelyzet a Borsod megyei Edelényben, ahol délután három helyen szakadt át a gát a településen átfolyó Bódván. Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügy Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályának vezetője, Csont Csaba szerint éjszaka egy helyen szakadt át a gát a település belterületén, amelyet sikerült helyrehozniuk, de délutánra újabb három helyen volt szakadás.

Csont Csaba az origonak azt mondta, hogy az átszakadt részen nem elsőrendű árvízvédelmi töltés van, hanem úgynevezett víztartó depónia, amely sokkal kisebb terhelést bír el. A nem megfelelő minőségű töltés miatt jelenleg is dolgoznak a megerősítésen, a szakemberek szerint bármikor átszakadhat a gát. Molnár Oszkár, a település polgármestere délutánra hívta össze a város védelmi bizottságát.

Az ülésen végén Molnár Oszkár azt mondta, hogy felkészültek a legrosszabbra és készen állnak 1000 ember kitelepítésére, de jelenleg még nincs szükség az intézkedés meghozására. Csont Csaba azt mondta, hogy egész éjszaka dolgozni fognak a töltés megerősítésén. Szerinte az Edelénytől északra fekvő Szendrőládnál már apad a folyó, így hamarosan Edelényben is elkezdhet csökkeni a folyó vízállása.

Az MTI tudósítása szerint a Bódva utca másféltucatnyi házának udvarán magasan áll a víz, a pincékből már nem szivattyúznak, mert nincs hova elvezetni a vizet. A jószágokat már elszállították a házakból. A házak előtt álló gyümölcsfákat kivágták, és a gallyakat magasan felhalmozták a kerítések elé, hogy egy esetleges gátszakadásnál azzal próbálják felfogni a vízzel együtt áradó iszapot, szemetet.

Az áradást több tucatnyi bámészkodó filmezi, a hídon ácsorgó embereket a polgárőrök próbálják elküldeni, ugyanis a híd alját alig 20 centiméter választja el a víztől. A megfeszült tempóban, váltás nélkül hajnal óta dolgozó tűzoltók szerint "csak a lélek tartja a gátat". Idős helybéliek az MTI tudósítójának azt mondták: emberemlékezet óta nem volt ilyen magas a Bódva szintje.

A polgármester az MTI-nek azt mondta, senki nincs életveszélyben, a vízügyi szakemberek pedig arról számoltak be, hogy a reggeli órákhoz képest kicsit, körülbelül 3 centit apadt a Bódva. Molnár Oszkár az MTI-nek azt mondta, homokra van szükségük, és bárhonnan, bármennyit szívesen fogadnak. Közölte, hogy a helyi homokbányákat, például a császtait nem lehet megközelíteni az árvíz miatt, pedig a védekezéshez további nagy mennyiségű homokra lenne szükségük.
A kedd délutáni beszámoló szerint a városban négy-ötezer ember rakja a homokzsákokat. A kiömlő árhullám a helyi kastélyt megkerülve az István király út felé hömpölyög, és már a könyvtárban is víz van. Az utca végén a lakóházak védelmére homokzsákokat raknak. A hídtól északra lévő töltést pedig azért kell megerősíteni, mert a híd alsó peremrészét már elérte a vízszint, s ezáltal visszaduzzad a folyó.

Veszélyben a barokk kastély is
A műemlékként nyilvántartott L’Huillier-Coburg-kastély mintegy száz méterre van az átszakadt töltéstől, és "szinte lehetetlen, hogy ne menjen oda a víz" – mondta kedden reggel Csont Csaba. Mivel az áradás miatt meg sem lehet közelíteni a kastélyt, ezért azt nem tudta megmondani, hogy várhatóan milyen károk keletkezhetnek az épületben. Molnár Oszkár sem tudott részleteket a kastély állapotáról, de azt mondta, most nem is ez a legfontosabb, hanem a lakosság és az otthonok védelme. Csont Csaba az [origo]-nak este azt mondta, hogy a folyó régi medrébe folyik és a körbezárja a kisebb magaslaton lévő kastélyt. A kastélyt minden bizonnyal nem fogja elérni a víz, de a felázott talaj és a talajvíz így is károkat okozhat az épületben.
Az origo ugyanakkor beszélt a kastélyt kezelő Műemlékek Nemzeti Gondnokságának munkatársával, aki szerint az amúgy is egy szigeten fekvő kastély egyelőre nincs veszélyben, legfeljebb a kiszolgáló épületekben, parkolókban keletkezhet kár. Hozzátette ugyanakkor, hogy még nincs vége, "nem tudjuk, hol tetőzik majd a folyó".

Csont Csaba már reggel figyelmeztetett arra, hogy nem múlt el a vészhelyzet, és továbbra is komoly odafigyelésre van szükség Edelényben. Tovább akarják emelni az úgynevezett nyúlgát magasságát, illetve folyamatosan figyelik a töltés állapotát – mondta az árvízvédelmi osztályvezető.

A L’Huillier-Coburg-kastély az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb barokk kastélyaként tartják számon. Az 1720-as években épült, és 2001-ben került a Műemlékek Nemzeti Gondnokságához, amely megkezdte a helyreállítását – derül ki a gondnokság honlapján olvasható tájékoztató anyagból.

Forrás: origo.hu