Az alcsútdobozi juhász kaszáját lefoglalták

Lefoglalta a kézi kaszáját a Bicskei Rendőrkapitányság annak a 76 éves Alcsútdoboz Göbölpusztai juhásznak, aki október 17-én 15 kiló zöld lucernát kaszált le, mint utóbb kiderült, azon a területen, amit Mészáros Lőrinc cége, a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bérelt az államtól.

 

Néhány órával később bejelentés alapján két járőrkocsi ment ki idősebb Váradi András juhászért – ő az édesapja annak a juhásznak, Váradi Andrásnak, aki korábban pályázott alcsúti területért, de a a pályázatot visszavonták. Az idős embert a Bicskei Rendőrkapitányságra vitték.

Meghallgatásán elismerte, hogy lekaszálta a 15 kiló lucernát, de hozzátette, hogy azt nem vitte el. Elmondta, hogy egyedül él, otthon nyulai, kacsái és birkái vannak, etetni akarta az állatokat a lucernával.

Tegnap lopás kísérlete miatt született határozat idősebb Váradi András ellen. A Bicskei Rendőrkapitányság által folytatott eljárás végén lefoglalták a kaszáját. A határozatban már nem 15 kiló, hanem négy mázsányi lucerna szerepel, 25 ezer forintos értékben. (Jelenleg húszezer forint a határ a bűncselekmény és a szabálysértés között).
 

A határozat a lopási kísérlet helyszínéül tévesen az Alcsútdoboz 0108/G helyrajzi számú területet jelöli meg – csakhogy a tulajdoni lap szerint ilyen terület nem létezik.

A szóban forgó terület a Nemzeti Földalapkezelő által nyilvánosságra hozott adatok szerint valójában az Alcsútdoboz 0108/9 helyrajzi számú lehet, amit Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester cége februárban nyert el az állami földbérletpályázaton. A rendőrségi határozat azonban úgy említi, mint a Búzakalász 66 Felcsút Kft. tulajdonát.

Forrás:
Ferenczi Krisztina, Népszabadság
2012. november 9.