Az aszályért nem csak a klímaváltozás a felelős

Az aszálykárokért nem csak a globális felmelegedés, hanem maguk a gazdálkodók is felelősek. A legtöbb helyen a tavaly nyári hanyag talajművelés hatására mintegy 3 havi csapadékmennyiség veszett el egy év alatt, és ez súlyosbította a helyzetet. Kétségkívül a klímaváltozás hatására az elmúlt időszakban gyakoribbá váltak a száraz periódusok, a vízre különösen érzékeny kukoricából például az idei évi várható termésátlag az elmúlt 17 év egyik legalacsonyabbika. Ez azonban nemcsak a rendkívüli melegnek és az eső hiányának tudható be -mondta Birkás Márta, a Szent István Egyetem professzora. Szerinte a legtöbb helyen a tavaly nyári hanyag talajművelési gyakorlat hatására mintegy 3 havi csapadékmennyiség veszett el egy év alatt, és ez súlyosbította a helyzetet.

Utalt arra, hogy tavaly a csapadékdús nyár, illetve aratás után sok gazda helytelen módon mélyszántást végzett, márpedig ilyen esetben a talajban lévő nedvességet a később elvetett növény az eketalp miatt tömörödött talajréteg alól nem képes felvenni. A professzor a sors iróniájának nevezte, hogy éppen a klímaváltozás lassításának egyik fő eszközéül kikiáltott energetikai növénytermesztés egyre terjedő gyakorlata kezd a “talajaszály” egyik fő okozója lenni.

Birkás Márta szerint a bioüzemanyagok alapanyagául szolgáló repce és kukorica tábláiról jellemző módon még az utolsó növénymaradványokat is összegyűjtik, hogy azokat biomasszaként elégetve zöldenergiát nyerjenek. Arra ugyanakkor nem gondolnak, hogy a tarlómaradványok a talajt fedve egyrészt a párolgást lassítják, másrészt védik a talajokat a nap melegétől, ezáltal pedig a nedvesség megtartását segítik elő.

Heszky László egyetemi tanár arra hívta fel a figyelmet, hogy a növénynemesítéstől, génmódosítási technológiáktól kár rövid távon megoldást várni az aszály hatásainak kivédésére. Beszámolt arról, hogy az aszálytűrőnek kikiáltott növények titka az életfolyamatok lassítása. Ezáltal valóban átvészelik a száraz periódusokat, csak éppen termést nem hoznak. Kutatások szerint összességében a hagyományos növények sokéves átlagban jobb terméseredményeket produkálnak, mint a szárazságtűrők.

forrás: www.greenfo.hu