Az Élő-Tisza Szövetség Hírlevele – 2010. február 8-14.

Adó 1 % és Liba-vásár!
Közeleg az adóbevallások ideje. Egyéni vállalkozók február 25-ig, magánszemélyek pedig május 20-ig kötelesek bevallásukat elkészíteni. A bevallás alkalmával rendelkezhetnek az egyéni vállalkozók és a magánszemélyek is az adójuk 1 %-áról. Kérjük, idén gondoljon ránk, amikor 1 %-os felajánlásáról dönt.
Adószámunk: 18841149-1-16. Köszönjük támogatását!

Jeles és időjósló ünnep Szent Bálint pap és vértanú napja február 14-én.  A nők ezen a napon ültették a kotlót, a férfiak pedig facsemetét ültettek bízva a fa megeredésében. Töb helyütt is úgy tartották, hogy ez a nap a verebek párválasztásának ideje, és szokás volt magokkal és aszalt gyümölcsökkel etetni a madarakat. A nap időjárásából korábban a várható termésre következtettek: a hideg és száraz idő a jó termést mutatta.
 
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Eheti termékkínálatunk:
 
(házhozszállítás 20.000 Ft felett, költsége a rendelt érték 20 %-a, de maximum 5.000 Ft)
 

 •  Fürjtojás: 30 Ft/db, Besenyszög
 •  Bosc Kobak: 230-280 Ft/kg, Édes, ropogós, kis és nagyobb méretben, Kiskunfélegyháza
 •  Zeller: 290 Ft/kg, Tiszakécske
 •  Karalábé: 200 Ft/kg, Tiszakécske
 •  Lilakáposzta: 160 Ft/kg, Tiszakécske
 •  Fejeskáposzta: 160 Ft/kg, Tiszakécske
 •  Fejes saláta: 120 Ft/db, Fábiánsebestyén
 •  Sungarden Almalé 5 literes: 1.440 Ft/db, Vegyes, 3 féle almából, almalé dbozos – Nagykörű
 •  Burgonya: 100 Ft/kg, Lila héjú erdélyi, kímélő gazdálkodásból, tárolható, fehér húsú – Nagykörű.
 •  Sárgarépa: (180) 180-200 Ft/kg, Kímélő gazdálkodásból, szabadföldi. Nagyobb tétel esetén alacsonyabb az ár.  Nagykörű.
 •  Petrezselyem gyökér: 350 Ft/kg, kímélő gazdaságból, szabadföldi, Nagykörű.
 •  Petrezselyem gyökér: 100 Ft/kg, Görbe, vagy vágott, kímélő gazdaságból, szabadföldi min. 2kg rendelés esetén-Nagykörű.
 •  Pasztinák gyökér: 450 Ft/kg, Kímélő gazdaságból, szabadföldi, Nagykörű.
 •  Vöröshagyma: 140 Ft/kg, Kímélő gazdaságból, szabadföldi, Nagykörű.
 •  Céka: 140 Ft/kg, Kímélő gazdaságból, szabadföldi,  Nagykörű.
 •  Dióbél: 1.400 Ft/kg, Kímélő gazdaságból, szabadföldi,  Nagykörű.
 •  Őrölt csemege Fűszerpaprika: 2.400 Ft/kg, kímélő gazdálkodásból, 1/2 kg-os, és kg-os kiszerelésben,Nagykörű.
 •  Savanyított káposzta: 600 Ft/db, Kímélő gazdaságból, szabadföldi, tartósítószer nélküli, tormával és mézzel savanyítva. Nagykörű

Házhozszállítás:
Budapesten 20 000 Ft feletti rendelés esetén házhozszállítást vállalunk,mmelynek költsége a rendelési érték 20 százaléka, de maximum 5.000 Ft. Kérjük, küldje el a pontos szállítási címet és telefonszámát, amennyiben házhozszállítást kér. Ha csak hétköznap jó a kiszállítás, kérem, jelezze!
 

Előrendelés: info@elotisza.hu
Szombat-vasárnapra előrendelését február 11-ig, csütörtök estig vesszük fel és a piac napján 10 óráig tartjuk, vagy az Ön által külön jelzett átvételi időpontig. Előrendelés:  NÉV, e-mail cím, HELYSZÍN és DÁTUM megjelöléssel, valamint a kért MENNYISÉG megadásával. Előrendelését BELÉPÉS után a honlapon keresztül is leadhatja!

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤


1. 2010. február 13. szombat 7-12 óráig III. ker. Komjádi előtti piac, SZÖVET stand. Előrendelés e-mailen vagy a honlapunkon.
 
2. 2010. február 14. vasárnap 7-12 óráig XVI. ker. Sashalmi téri piac. Magyarok vására rész, fedett részen a középső sorok, bejárattól távolabbi szélén. Előrendelés e-mailen vagy a honlapunkon.
 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤


Gyümölcsleveink eltarthatósága

Gyümölcsleveink semmilyen tartósítószert nem tartalmaznak. A dobozolás során a lehető legjobb beltartalmat biztosíjuk Önöknek, így gyümölcsleveink szó szerint élőek. Ez együtt jár azzal a sajnálatos jelenséggel, hogy időnként, az esetek egy ezrelékében a gyümölcslé megbuggyan a feldolgozó üzem dobozolási eljárása során. Ami a termék előnye (él, magas beltartalom), esetenként a termék hátránya is lehet (megbuggyan). Az ilyen esetekben biztosítunk a jóvátételt.
 
 
Észrevételeit, javaslatait és a reklamációt, leiratkozási szándékát az info@elotisza.hu címen fogadjuk.
Vis major: Kérjük, hogy a meghirdetett helyszínekre csak ÚGY INDULJON, hogy INDULÁS ELŐTT megnézi honlapunkat (www.savanyusag.hu), mert itt értesülhet az esetleges VIS MAJOR helyzetről (friss szedés, időjárás). Előrendelőink visszaigazolást kapnak rendelésükről.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤


Hírlevél átalakítása

Honlapunkhoz hasonlóan szeretnénk megújítani hírlevelünket is. Érdeklődve várjuk észrevételeit, javaslatait (pl.: "nem szeretem a programajánlókat", vagy "örülnék, ha jobban elkülönülne a kínálat az egyéb programoktól") Kérjük, küldje el véleményét! Minden véleményre kíváncsiak vagyunk és azok segítséget jelentenek számunkra.


 
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤


RENDEZVÉNY ajánló:

Tájfajták bevetésre várva -előadás 2010. február 10., szerda, 17 óra Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ Budapest, II. kerület, Attila út 93.
Előadók:
– Kiss Csilla (Védegylet): A tájfajták visszatérése Európába és Magyarországra
– Hegedűs Zsolt (gazdálkodó, Kecskemét): Egy fiatal gazda az ökogazdálkodás kapujában
– Csányi Sándor (gazdálkodó, Szatymaz): A mindennapi kenyér
– Czumpf Attila (agrármérnök/humánökológus, Agostyán): Élőtájban a tájban élő ember
Részletesen itt.
 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Egyéb hírek
 
BOLTBAN is kaphatók  már almaleveink Budapesten! XI. kerület, Fehérvári út 123/A-B (Albertfalvai piac hátsó részén) Emese Álma Nemzeti Boltban. Nyitva: Hétfő – Péntek: 06-19 óra; Szombat – Vasárnap: 7-14 óra

 
Magyar Termékeket kínál – többet között LIBÁT is, – a Magyarok Szövetsége, februári akciójában. Előrendelési határidő 2010. február 15. az aruhir@gmail.com e-mail címen. Átvétel: 2010. február 19-21., az ország több pontján. Bővebben a termékekről és a feltételekről itt.
 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤


BioFeribá ajánlatai:

DVD oktató lemezek, 4.500.-Ft/db + postaköltség:
– Biokertészeti 1×1, (.. közérthetően, olcsón, egészséges élelmiszet az asztalra .. vagy…. közvetlen fogyasztásra )     
– Metszés ABC, ( … a dísznövénytől …. az ifjító metszésig minden amit tudni kell ill. érdemes)
 
Napkollektoros aszaló-berendezés: Teljesítménye: 25kg / 3 nap, azaz évente 8-10q  nyers termék. Befoglaló méretek: 90 x 80 x 210 cm.
Ára: 42.000.-Ft  helyszínen átvéve. További tájékoztató: bioenergiaferi@gmail.com
 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤


Tanyasi termelői tojás

Penci tanyasi termelői tojás kapható Budapesten. Szaladgálós csirke tojása, 30 db 900 forintért Nagy tojás és extra tojás 33 Ft/db
 
MAGYAR ŐSTERMELŐTŐL gesztenye, akác, virág, tarló és egyéb mézek valamint mézkészítmények kaphatók. X. és XVII. kerületbe 3.000 Ft felett díjtalan kiszállítás Budapest más kerületébe 6.000 Ft felett díjtalan. Érdeklődni a 06-20-462-7945 számon Proniewicz Ferencnél lehet.
 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤


 
Bio tehénsajtok, joghurtok és kemencés kenyér Diósdról

Kiváló minőségű, hazai, ellenőrzött alapanyagokból készült garantáltan bio tehénsajtok, joghurtok, savóitalok, parázson sült kovászos, krumplis kenyerek. A sajtok természetes oltókkal készülnek, a füstölt sajtok hidegfüstön füstölődnek. (Nem füstaromásak!!!)
Érdeklődni a 06-20/98-09-540 számon és a hennedith@gmail.com mailcímen Nirschné Henn Edithnél lehet. Bővebben itt.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤


Tündérkerti HÁZISAJTOK és sajtelőfizetés !

Jelenleg Budapesten, a VI.kerület, Csengery u 62/b fsz. 1 szám alatt lehet átvenni a korábban megrendelt sajtokat. A kedvezményekkel járó előfizetés keretében 1-3-6 hónapra lehet előfizetni a heti szükséges mennyiségű sajtra. A megrendelő a választott időszaknak megfelelően 5-10-15%-kal kevesebbért kapja heti rendszerességgel a kérése szerint összeállított sajtválogatást. Minden előfizetés mellé havonta ajándék sajtkülönlegességet ad a termelő. A sajtelőfizetés előnyös a fogyasztónak, mert rendszeresen hozzájut tiszta, egészséges, adalékmentes sajtokhoz, tervezhető a heti étrend. A készítő pedig hosszabb távra előre tudja, miből mennyit készítsen.
Megrendelés és bővebb információ: sajtrendeles@gmail.com
Bővebb információ itt.,
Érdeklődni itt lehet: Bolya Gergely: 06-20/235-2223, bolyag@elohazakprogram.hu
 


 
 
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤


Sokorói LEKVÁROK magyar termelőktől

1, bodza, meggy, piros ribizli, csipke/csipke-birs, szilva, fekete szeder, birsalma-szőlő korlátozott mennyiségben. Ára: 550 Ft/400g, szállítás költségét a vevő állja.
2, Színproblémás sárgabarack-velő, cukor hozzáadásával csak készre kell főzni. Ára: 2.100 Ft/4.25 literes üveg.
A lekvárok nem tartalmaznak szinezéket, aromát, tartósítószert. Info:Horváth Gyöngyi 30/66-320-66; gyongyi.horvath@humagro.hu
 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤


RACKA juh!

Racka rendelhető a következő tételekben:
1 egész (körülbelül 20-24 kiló) 2 400 Ft/kg
Fél (körülbelül 10-12 kiló) 2 400 Ft /kg
Negyed hátsó (körülbelül 5-6 kiló) 2 700 Ft /kg
Negyed első (körülbelül 5-6 kiló) 2 500 Ft /kg
Mindez konyhakész állapotban! Pesten, Veszprémben, Tahitótfaluban az Aranyos Szegeletben megoldható az átvétel. Érdeklődni e-mailben a tarsoly@aranytarsoly.hu-n lehet. A megrendeléseket is ide várjuk!

RACKA MENTÉS: www.mentsdmegarackat.hu
 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤


 
Bánkúti Búzából való (legnagyobb sikértartalmú, hazai fajta), BIO művelésből származó teljeskiörlésű liszt eladó a Dél-alföldön!
Lajos család: 70/561-1973
 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

 

Háziszörp Perőcsényből való gyümölcsökből!

Gyümölcslé és cukor, mindenféle egyéb adalék, tartósítószer, színezék, miegymás hozzáadása nélkül. 3 literes "Bag in Box", azaz "zacskó a dobozban" csomagolásban csappal. A szörp nincs felforralva, csak 75 fok körüli hőmérsékleten fertőtlenítve.
fekete ribiszke 2.500 Ft/ doboz
piros ribiszke 2.500 Ft/doboz
vegyes ribiszke, 2.500 Ft/doboz
szederlé (cukormentes), 3.000 Ft/doboz
Feketeribiszkelé (cukormentes) 100%  2500 Ft/3liter
fekete.agnes@t-online.hu   távbeszélő:30-280.2234; Házhozszállítást is vállalnak (Bp. és környéke) 3 doboztól.
 


A hírlevelet Temesvári Szilvia és Szabadkai Andrea készítette.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Munkánkat a EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus és az ÖKOTÁRS Alapítvány és partnerei támogatták a

2008. NCTA "Élő Tisza" – "a Tisza mente tájainak újjáélesztéséért"

című pályázat keretében.

 
Ezt a levelet azért kapta, mert jelezte, hogy érdeklik a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület akciói, illetve a hazai termelők és fogyasztók összekapcsolását, a közvetlen kereskedelem megteremtését célzó munkánk. Ha nem szeretne több ilyen témájú levelet kapni, kérem, hogy jelezze az info@elotisza.hu címen és nem küldünk.

Szövetség az Élő Tiszáért
SZÖVET

Kérjük, támogassa munkánkat adója 1%-ával!

Tevékenységünkről itt olvashat:
www.elotisza.hu

Tel.: 06-30-768-8718
Fax:  06-56-494-351
Adószám: 18841149-1-16