Az erdőtüzek 96 százalékát ember okozza

A természetes jelenségek, mint a villámcsapás, vulkáni tevékenység, sziklaletörések vagy kőlavinák keltette szikrák manapság az erdőtüzek négy százalékáért felelősek. A WWF természetvédelmi szervezet friss tanulmánya szerit az összes többi eset okozója az ember.

A megszaporodott erdőtüzek okai a hanyagság vagy a szándékos gyújtogatás, amelyekhez párosul a nyári hónapok szélsőséges hősége és szárazsága, valamint az ember által okozott kedvező feltételek, például a tájak felszabdalása és a degradált, tehát ökológiailag szegény erdők.

A WWF szerint csupán a mediterrán térségben 1960 óta négyszeresére nőtt az erdőtüzek által érintett terület. Spanyolországban, ahol már megint hetek óta tombolnak a lángok, a tűzesetek száma tízszer annyi, mint ötven évvel ezelőtt.

Az elkövetkező években a helyzet további romlására kell számítani a WWF prognózisa szerint. A Földközi-tenger déli partvidékén azzal számolnak, hogy az eddig csupán a nyári időszakra korlátozott erdőtűzveszély a század közepéig az egész évre kiterjed majd.

Spanyolországban a hőmérséklet két fokos emelkedése a tűz főszezonját négy héttel tolná ki. A WWF szerint ezért minél gyorsabban le kell váltani az egyhangú eukaliptusz- és erdei fenyő fasorokat, amelyekben rohamtempóban terjed a tűz.

Az erdei monokultúrák felszámolása mellett a WWF kezdeményezi, hogy az országok őshonos fafajokat telepítsenek, továbbá a gyújtogatókat következetesen büntessék. Ezenkívül következetesen kellene alkalmazni azon jogszabályokat is, amelyek védik az erdőterületeket a beépítéstől. Máig bevett gyakorlat számos földközi-tengeri országban, hogy a leégett erdőket építési vagy mezőgazdasági területté alakítják át.

Forrás: Index / MTI
Kép forrása