Az ombudsman a Vásárhelyi-terv törvény módosításáról

Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa szerint a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztéséről szóló törvény módosításának tervezete beláthatatlan környezeti kockázatokat vet fel. Az ombudsman a veszélyekre rámutatva az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságához fordult.

 

A Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése (VTT) a programról szóló 2004-es törvény szerint a Tisza-mente komplex árvízvédelmi, tájgazdálkodási, infrastruktúrafejlesztési programja. A 2009. október 26-án az Országgyűléshez beterjesztett képviselői módosító indítvány a Vásárhelyi-tervről szóló törvény módosítását javasolja.

A program finanszírozásához és lebonyolításához szükséges célszerű módosítások mellett az indítvány néhány visszás elemet is tartalmaz. A jövő nemzedékek ombudsmanja az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának eljuttatott, a jogszabályhoz fűzött véleményében ezekre hívta fel a figyelmet. A bizottság 2009. november 10-én, kedden tárgyalja a tervezetet.

A VTT-törvény módosítására vonatkozó indítvány feloldaná a tározóterületeken a gazdálkodással kapcsolatos korlátozásokat. A javaslat szerint lehetséges lenne többek között műtrágya használatával művelt földek után vagy meliorációs beruházásokra vagy ültetvények telepítésére állami támogatást igénybe venni. Ha a tározóba vizet eresztenének, a gazdálkodó kártalanításra lenne jogosult.

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa felhívta a figyelmet arra, hogy a tározó funkciója szerint olyan terület, melyet vízzel áraszthatnak el. A Vásárhelyi-tervről szóló törvény jelenleg ésszerű korlátozásokat tartalmaz. Ilyen területen ugyanis az intenzív, vegyszeres mezőgazdaságot lehetőség szerint ki kell zárni.
Ha az állam támogatásban részesít olyan művelési módokat, beruházásokat, amelyekben az elöntés kárt tehet, ezzel az árapasztási célú igénybevétel utáni kártalanítás költségeit akár 30%-kal is megemelheti. Ez a közpénzek pazarlása, mely – különösen a költségvetési megszorítások idején – nem fogadható el.

Fülöp Sándor szerint a környezetvédelmi kockázatok jelentősek: a tározóterület előre nem látható időpontban öntheti el a víz. Ha a gazdálkodáshoz használt műtrágyát, vegyszereket a tározóba engedett víz kimossa és szétteríti a területen, az beláthatatlan károkat okozhat a gazdálkodóknak, de a védett területeken is. Ezzel ellenőrizhetetlen környezeti kockázat jönne létre, amelyet elkerülni kellene, nem pedig állami támogatással ösztönözni. Ezért az ombudsman a jelenlegi korlátozások fenntartása mellett érvel. A tározón belüli földterületek tulajdonosai a hatályos szabályok szerint kérhetik az ingatlan megvásárlását vagy kisajátítását, ha a korlátozások gazdálkodásukat ellehetetlenítenék.

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa szerint a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztésének eredeti gondolatához igazodóan a tározóterületen gazdálkodók számára a tájgazdálkodást, az agrár-környezetgazdálkodási programokat kell vonzóvá és elérhetővé tenni. Ezzel a táj adottságaihoz igazodó gazdálkodási rendszerek kialakítása ösztönözhető. Az országgyűlési biztos e lehetőségek kihasználása érdekében egyeztetéseket kezdeményez a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter valamint a környezetvédelmi miniszter bevonásával.

Forrás: Jövő nemzedékek országgyűlési biztosa sajtó


 

Kapcsolódó anyagok:

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosának észrevételei

A VTT módosítására vonatkozó indítvány

Az ombudsman véleményével összhangban álló módosító indítványok

Bencsik János sajtóközleménye