Az ország több mint harmada ártérre épült

Országszerte több tízezer ingatlan épült ártérre, ha szigorítják a szabályozást mind le kellene bontani, írja a Népszabadság keddi száma.

 

Ha a miskolci Auchant le kellene bontani, amiért ártérre épült, úgy ez várhatna országszerte több tízezer családi házra, hipermarketre és ipari létesítményre: hazánk harmada ugyanis beépített árterület, így reagáltak vízügyi szakemberek Illés Zoltán államtitkár hét végén elhangzott bejelentésére, miszerint az ártéren lévő miskolci hipermarketet el kellene dózerolni.

Enyhén szólva is bajos lesz elbontani az Illés Zoltán által említett, veszélyeztetett épületeket, hisz ennek szellemében mindjárt Felsőzsolca kétharmadát le kellene bontani, de hasonló sors várna Ónodra, Sajóecsegre, s több más, ártéri területen épült vagy ott tovább bővült településre, mondta a lap tudósítójának egy neve elhallgatását kérő miskolci vízügyes szakértő.

A szakértő szerint, ha szigorítják a törvényt, úgy annak minden térségre és minden épületre egyformán kell majd vonatkoznia, s nem lehet kimazsolázgatni egy-egy ingatlant, amelyet külön büntetnek és lebontatnak.
Az Auchanról szólva kijelentette: ez az épület úgynevezett áramlási holttérben van, s legfeljebb minimális tározókapacitást vett el a víztől, de az árhullám levonulását nem akadályozta jelentősebben.

Forrás: index.hu