Báder László: Öltöztessük fel a Földet!

Az éghajlatváltoz(tat)ás tesközelből

Sokan azt remélik, hogy az éghajlatváltozás és a fenntarthatóság problémáival majd megküzd az állam, a szakértők, a nemzetközi szervezetek, a környezetvédők vagy a megfelelő jogi szabályozás, és biztosítják, hogy mi élhessünk úgy, ahogy eddig, vagy ha lehet, egy kicsit jobban.
Csalódni fognak. Semmiféle törvény, szervezet, állam vagy civil szerveződés nem tudja megvédeni a Föld sérülékeny élo rendszereit helyettünk. Ne álltassuk magunkat, ezek a problémák nem tőlünk messze, egzotikus tájakon jelentkeznek, és nem mások – a növekvő népességu harmadik világbeli országok vagy a túl nagy lábon élő amerikai polgárok – tehetnek róla, hanem mi magunk.

Nekünk, állampolgároknak, közösségeknek rá kell döbbennünk, hogy rajtunk is múlik, merre fordul a világ sorsa. Ez a könyv néhány egyszerű összefüggésre igyekszik felhívni a figyelmet: például milyen következményei vannak folyóink gátak közé szorításának, az árvizek vízbősége gyors levezetésének, erdeink letermelésének, átalakításának, városaink, beépített és burkolt területeink gyors terjeszkedésének, a helyi, úgynevezett mikro-klimatikus viszonyok megváltoztatásának.

Folytathatjuk környezetünk felélését, azonban erre nem sokáig lehetünk büszkék. Szembe kell néznünk önmagunkkal, és vállalnunk kell a kihívást, hogy megfordítsuk az események irányát. Erre is van esély, mindössze támogatnunk kell hozzá a felépülést segítő természetes folyamatokat.

Szövetségesünk a Természet, csak együtt kell működni vele.


A Palocsa Egyesület és az Ekvilibrium Kiadó közös kiadása.
További információ a könyvről itt.