Balatoni halak napja: több száz méter háló a zsákmány

Rájár a rúd a balatoni rabsicokra: az elmúlt napokban összesen 220 méter orvhalászhálót és 600 méter sorhorgot szedtek össze a halőrök az Ábrahámhegy–Szigliget közötti térségben.

Ma van a "balatoni halak napja", a 2004-ben a naptárba iktatott ünnepet hálószedéssel köszöntötték a halőrök. A legutóbbi bevetésen Havranek Mihály, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vagyonvédelmi és halőrzési vezetője is ott volt a „Halőr VIII” nevű motorcsónakban.

– A kikötőből kifordulva Badacsony felé vettük az irányt, és a nádfal mellett figyeltük az alig-alig látszó kis öblöket, folyosókat. A motorcsónakkal ezekbe az átjárókba befurakodva bujkáltunk, itt-ott horgászokkal találkoztunk a nádfal előtt, de a fő cél a hálókeresés volt – meséli Havranek Mihály.

Nem kutakodtak hiába: egy nagyobb nádas öböl bejárata előtt nagy szembőségű, műanyagból készült, láthatóan sokat használt, mintegy 30 méter hosszú hálóra bukkantak. Az orvhalászeszköz beszedése után tovább keresgélve a nádasban nemsokára újabb, sokkal jobb állapotú, mintegy 20 méteres hálóra leltek, majd a badacsonyi kikötőn túl a mélyvíz felé fordulva a hálókereső horgony újra elakadt egy teljesen új, narancssárga színű készségben.

– A fő "fogás" csak ezután következett: a hálókeresőt tovább vontatva, újabb rántás után egy 150 méter hosszú sorhorgot fogtunk. A bálázó géphez használt műanyag zsinórra mintegy másfél-két méterenként acélsúly és előkére kötött süllőző horog volt kötve – idézi a történteket a balatoni halőrök vezetője.

Dabosi Ferenc hivatásos halászati őr minden háló felszedése után kaján mosollyal integetett sapkájával a Badacsony felé. „Remélem, most már nagyon ideges” – mondta, mert szerinte aki az orvhálókat lerakta, biztosan figyeli a hegyoldalból az akciót.

Forrás: nol.hu