Baleset egy szibériai vízi erőműben

A dél-szibériai Hakaszföldön a Szajan-Susenszki-víztározó két átvezető csatornája tegnap megsérült, és víz alá került az erőmű egyik gépterme. Nyolc ember meghalt, 10 megsérült, 64 ember sorsa ismeretlen.

Az orosz hatóságok hivatalos közlése szerint egy transzformátor robbant fel, s ez ütött lyukat a falon és a mennyezeten az egyik gépteremben, ahol becslések szerint legalább 60 ember tartózkodott. A környéken több alumíniumgyár átmenetileg teljesen áram nélkül maradt, de a délelőtti órákra részben helyreállt az ellátásuk más erőművek adta árammal.

A környező települések lakossága körében pánik tört ki, és magaslatokra menekültek az emberek, de a rendkívüli helyzetek minisztériumának illetékese az Interfax hírügynökségnek elmondta, hogy a településeket nem fenyegeti veszély, nem tervezik a lakosság evakuálását. Vlagyimir Putyin kormányfő utasítására a kora délutáni órákban a helyszínre utazott Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztere – közölte a minisztérium sajtóosztálya.

A Szajan-Susenszki-víztározóhoz épült létesítmény Oroszország legnagyobb vízierőműve és általában erőműve: a Jenyiszej vizét duzzasztja, s abból fejleszt igen csekély önköltséggel áramot, éves átlagban mintegy 23,5 milliárd kilowattórát. Gátja 245 méter magas és 1066 méter hosszú, a talapzatánál 110, a gerincén 25 méter a vastagsága. A víztározó területe 621 négyzetkilométer. Az építési terveket 1962-ben fogadták el, s mire a nyolcvanas évek végén üzembe helyezték az utolsó turbinákat, az elsőket már fel kellett újítani. Az építkezés lényegében 1988-ban fejeződött be, 1990-ben töltötték fel első ízben a tározót, s az erőművet 2000-ban vette át az illetékes állami bizottság.

A tegnap reggeli baleset következményeinek helyreállítása hetekig tarthat, de a hivatalos szervek honlapjai Szergej Sojgut, a rendkívüli helyzetek miniszterét idézik, aki azt mondta, évekbe is telhet, amíg teljesen felszámolják a károkat.

Kapcsolódó cikk: Erőműbaleset a Jenyiszejen: a lakosság fél, a hatóságok szerint stabil a gát
Forrás: greenfo/mti