Bartha Dénes – Oroszi Sándor: Őserdők a Kárpát-medencében

A mai Magyarország területén őserdő már sehol sem maradt fenn, ezért a külföldi tudományos eredményeken kívül kiemelt jelentőségük van az egykori őserdeink szerkezetéről, összetételéről és működéséről szóló tanulmányoknak. Az elmúlt két évszázad szakirodalmában mintegy félszáz olyan hiteles leírást találunk, amely fontos szakmai megállapításokat és tanulságokat tartalmaz. Ezek egy új típusú erdőkezelés alapelveinek és követelményeinek megfogalmazásához biztos alapokat nyújtanak.

Kötetünk valamennyi fellelhető tanulmányt felsorakoztat úgy, hogy – rövid magyarázatokkal kiegészítve – a természetes módon működő őserdő főbb jellemzői, és az őserdőkben zajló folyamatok elénk táruljanak.

Ezt a megközelítést azért választottuk, mert ebből könnyen megérthető az egyébként rendkívül bonyolult természetes erdő összetétele, szerkezete és működése.

Az idézeteket tartalmazó bekezdésekben megtartottuk az egykorvolt szerzők stílusát, írásmódját, amelyhez archív fotókat, korabeli grafikonokat, a nagyközönség számára is érthető üzenetet kívánunk közvetíteni.

A múlt felidézése, jelenkori bemutatása azt az erdészettudományi, sőt a szélesebb természettudomány által is vallott igazságot kívánja alátámasztani, amely szerint a fák meghalnak, de az erdő örök.


Főbb adatok:

Szerzők: Bartha Dénes – Oroszi Sándor
Cím: Őserdők a Kárpát-Medencében
Megjelenés: 195x284mm, 204 oldal
vászon kötés, színes védőborítóval
55 fekete-fehér fényképpel és rajzzal,
16 oldal színes betéttel, 25 színes képpel
ISBN: 963 216 793-7
Ára: 3465 Ft.


Kiadja az Ekvilibrium Műhely.
További információ a könyvről itt.