Băsescu környezeti katasztrófától tart Borsabánya miatt

Környezeti katasztrófa veszélyére figyelmeztetett hétfőn Traian Băsescu, aki szerint az északi országrészt sújtó áradások miatt bányászati hulladékot és “valószínűleg cianidot” tartalmazó zagytározók önthetnek ki.

Az államfő arról beszélt, hogy a borsabányai Colbul 2 tározóból nehézfémeket, illetve valószínűleg cianidot is tartalmazó víz ömlött a Colbul 1 tározóba. Basescu úgy vélekedett, hogy mindez az egész térséget fenyegetheti, és gyors cselekvést szorgalmazott annak megakadályozására, hogy a Colbul 1 tározó is kiöntsön.

Mircea Man, a Máramaros megyei önkormányzat elnöke közölte, hogy a két zagytározóban több mint 8 millió tonna – nehézfémeket tartalmazó – zagyot tárolnak.

Jelentések szerint a nehézfémeket tartalmazó iszapból a hét végén került bizonyos mennyiség a Csiszla-patakba, amelynek vize a Visó folyón keresztül a Tiszába ömlik. A hétfő reggeli romániai híradásokból az derült ki, hogy az illetékesek szerint a szennyezés mértéke elenyésző, a zagy nem veszélyezteti a környezetet, részben a szennyező anyag kis mennyisége, részben a víz nagy mennyisége miatt.

Szentesi Péter, a nyíregyházi Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség vezetője hétfőn az MTI-vel közölte: megkezdődött a Tisza vizének ellenőrzése a folyó Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei határszelvényében. Az első vizsgálat a kadmium szintjének a megengedettnél nagyobb, de az egészségügyi határértéknél alacsonyabb emelkedését mutatta ki. (mti/afp)

Forrás: Transindex