Betiltottuk a GM-krumplit

Befejeződött a védzáradéki eljárás: Magyarországon tilos a génmódosított Amflora burgonya és az abból készült takarmány forgalomba hozatala. Az erről szóló határozatot a napokban tette közzé a Vidékfejlesztési Minisztérium.

 

Hirdetményben közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), hogy betiltják a génmódosított Amflora burgonya magyarországi termesztését. Nem csak a krumplit, de az abból készült takarmányt sem lehet idehaza forgalomba hozni, sőt, minden olyan élelmiszert kitiltottak az országból, amiben bármilyen módon előfordulhat a génpiszkált növény. Ezzel hazánk szembehelyezkedett az Európai Bizottság álláspontjával, mondhatni, csatát nyertünk az unió elleni GM-csatában, bár a háborúnak minden bizonnyal lesz még néhány fejezete.

Brüsszel idén márciusban engedélyezte a magas keményítőtartalmú, génmódosított Amflora burgonya termelését és ipari célú felhasználását.
Ez azért váltott ki különösen nagy felháborodást, mert a Bizottság rábólintott, hogy a textiliparban, a papír- és építőanyag-gyártásban felhasznált burgonya melléktermékéből állati takarmány készülhessen. A krumpliban eközben az antibiotikumokkal szembeni ellenállásért felelős gén is található, ami az állati, s onnan esetleg az emberi szervezetekbe átkerülve fontos gyógyszerekkel szembeni rezisztenciát alakíthat ki.

A hagyományosan génmódosítás-ellenes Európában, ahol a lakosság kétharmada ellenzi a GM-növények elterjedését, több ország is ellenérzését fejezte ki az Amflorával szemben, hazánkban a zöld mozgalmak mellett kormányzati szinten is a kockázatokról és a betiltás lehetőségeiről esett szó. A szabad felhasználás lehetőségeit egyedül lehetővé tevő védzáradéki eljárást áprilisban indította meg az agrártárca, s a folyamat most érkezett el a végéhez.
A VM határozataiban az egészségügyi és a környezetvédelmi szakhatóságok állásfoglalása is szerepel, s mindkét terület szakértői kiemelték: nem bizonyítható, hogy az Amflorának nincsenek káros hatásai a környezetre és az egészségre. A génmódosítás miatt aggódók így egyelőre biztonságban érezhetik magukat: hazánk továbbra sem kér a génmanipulációból.

Forrás: greenfo.hu