Budapest is tüntetett Verespatakért

Budapesten is mintegy százan tüntettek a Verespatak megmentéséért szervezett nemzetközi akciónapon. Tegnap Romániában 36, a világ többi országában Chicagotól Sanghajig további 35 városban vonultak az utcára az emberek tiltakozva a kanadai Gabriel Resources cianidos aranybánya beruházása ellen, követelve a román kormány által benyújtott „Verespatak-törvény” visszavonását.

A "romániai ősz" keretében hetek óta tízezrek tüntetnek Verespatakért, de a román kormány még mindig erőltetni próbálja a "Verespatak-törvényt". Bukarestben szeptember elseje óta minden este ezrek vonultak utcára, vasárnaponként pedig világszerte több tízezer ember tüntetett Verespatakért.

Tegnap Bukarestben 15 ezren tiltakoztak a beruházás ellen, de más romániai városokban is szerveztek hasonló megmozdulásokat, így összesen több mint 20 ezren kérték a bányanyitási terv elutasítását. Verespatakon több száz bányász szorgalmazta a beruházás jóváhagyását, és a kitermelés mielőbbi elkezdését. Az erdélyi településre látogatott tegnap Valeriu Zgonea, a román képviselőház szociáldemokrata párti elnöke, aki a beruházást ellenzőket felszólította arra, hogy javasoljanak konkrét és életképes alternatívát a verespataki emberek megélhetésére, hiszen az erdélyi településen nagyon magas a munkanélküliség. A helyszínen a beruházást tervező Rosia Montana Gold Corporation illetékesei elmondták, hogy a beruházás több mint 2 ezer munkahelyet biztosít a környéken élő embereknek, emellett a beruházó vállalta, hogy kétszeresére növeli a környezet rehabilitálására fordítandó pénzösszeget, amely 56 millió euró lesz, de pénzt fordít a kommunizmus idején végzett kifejtés nyomán keletkezett, és azóta is folyatódó környezetszennyezés felszámolására, akárcsak a térség örökségének megóvására. A 70 százalékos parlamenti többséggel kormányzó Szociáldemokrata Szövetségben (USL) megoszlanak a beruházással kapcsolatos vélemények: a szociáldemokraták támogatják a bányaprojektet, a liberálisok ellenzik.

Szombaton Bukarestben ötezer ember alkotott élőláncot a román parlament épülete előtt. Vasárnap Romániában 36 településen, a világ többi országában Chicagotól Sanghajig további 35 városban vonultak az utcára az emberek tiltakozva a kanadai Gabriel Resources cianidos aranybánya beruházása ellen, követelve a román kormány által benyújtott „Verespatak-törvény” visszavonását. Budapesten is immár a negyedik hétvégén tüntettek Verespatak megmentéséért.  Azért vagyunk itt, hogy kifejezzük támogatásunkat Bukarest és Kolozsvár utcáin már négy hete tartó megmozdulások mellett. A Verespatakon cianidos technológiával aranybányát építő kanadai cégnek kivételes előjogokat biztosítana a román kormány által beterjesztett „Verespatak-törvény”, lehetővé téve, hogy a jogszabályok kikerülésével megvalósíthassa a beruházást. Ez teljességgel elfogadhatatlan – jelentette ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

Támogatjuk verespataki barátaink követeléseit, hogy a román kormány azonnal vonja vissza a „Verespatak-törvény” tervezetét, utasítsa el az RMGC verespataki bányaprojektjének környezetvédelmi engedélyét, valamint javasolja Verespatak felvételét az UNESCO Világörökségi listájára.  Hasonlóképpen, sürgetjük a cianidos technológia bányászati alkalmazásának romániai és európai betiltását. A magyar kormánytól pedig határozott fellépést várunk a cianidos technológiás aranybánya beruházások ellen. Az újabb aranybánya beruházások helyett épp ideje lenne már a meglévő potenciális szennyező források felszámolásának. Nem akarunk újabb ciánszennyezést! – tette hozzá Fidrich Róbert.  A tiltakozó megmozdulást szolidaritásáról biztosította az LMP is. A demonstráción az ellenzéki párt társelnöke, Schiffer András elmondta, hogy pártja már a nyáron felhívta a figyelmet erre a problémára. Álláspontja szerint közvetlen, brutális fenyegetés Magyarország biztonsága ellen mind a verespataki, mind a nagybányai aranykitermelés be-, illetve újraindítása. A politikus hangsúlyozta: azt követelik Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy haladéktalanul adjon számot a parlament előtt arról, hogy mit tett az elmúlt hónapokban a probléma megoldása érdekében, például azért, hogy a ciántechnológiás kitermelés betiltását elrendelő európai parlamenti határozat kötelező érvényű legyen.

Forrás: Greenfo