Célkeresztben a fenntarthatóság

Magyarországon hiányoznak az ökológiai fenntarthatóság társadalmi feltételei – vélik azok a szakemberek, akik a Miért fenntarthatatlan, ami fenntartható? című kötetet bemutató tudományos tanácskozáson fejtették ki véleményüket október 29-én az Országgyűlési Biztosok Hivatalában.

 

A rendezvényen, mely kapcsolódott a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa 2008-ban “A fenntarthatóság előőrsei” címmel indított programjához, a résztvevők a fenntartható vidékfejlesztés témakörében folytatott tudományos kutatások eredményeit vitatták meg. A program célja olyan közösségi kezdeményezések bemutatása és támogatása, amelyek a gyakorlatban igyekeznek megvalósítani a fenntartható fejlődés elveit.

A konferenciát dr. Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára nyitotta meg. Az ELTE Társadalomtudományi Karán működő Közös Örökségünk Kutatóműhely által végzett és a Norvég Mechanizmus által finanszírozott terepmunka, valamint a JNOI programjának kutatási eredményeit három (ökológiai, szociológiai és szakpolitikai) szekcióban elemezték a különféle tudományterületek képviselői. Az előadók, opponensek és felkért hozzászólók részletes látleletet adtak a fenntartható gazdálkodás, a helyi kezdeményezések és a helyi közösségek hazai állapotáról, lehetőségeiről és korlátairól, a fenntartható gazdálkodás megvalósítását akadályozó jogszabályi környezetről, a társadalmi fenntarthatóság kulcsát jelentő közösségeink bizalmi és önbizalmi válságáról.

Záró beszédében dr. Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa jelezte, hogy a kötetben szereplő, valamint a tanácskozáson elhangzott eredményeket, javaslatokat a JNOI szem előtt tartja a közeljövőben megjelenő ombudsmani állásfoglalás összeállításakor.

Forrás: greenfo.hu

Előzmények: Nyári kutatómunka Nagykörűben