Csütörtöki Iskola faluszemináriuma a MÉSZ székházban

 

Ha falvaink felét-harmadát kitevő aprófalvak megállíthatatlannak tűnő elöregedését, elszegényedését, elmaradottságát tekintjük, joggal kérdezhetjük: Akad-e itt, aki tudna tenni valamit? Akar-e itt tenni valamit?

Hiába a rátermettség, a szorgalmas polgármesterek minden igyekezete, lehetetlen nem látni a második falurombolás hullámát. A mindenek felett álló hatékonyság és gazdaságosság jegyében megszüntetett Volán járatok és vasúti szárnyvonalak példái, a több mint 100 gyereket befogadó és mégis felszámolt falusi iskolák, tönkrement vegyesboltok szomorú esetei jelzik e folyamatokat. Az egyetlen tanult embernek számító doktor úr sem jár már ki többet hetente, a szigorú -sokszor még az európai normákat is túllicitáló- közegészségügyi előírások miatt a megszüntetett helyi rendelőbe. Falvaink népessége az elmúlt 50 esztendő alatt a felére, negyedére csökkent. A munkaképes korú lakosság és az iskolás korú gyerekek száma nem ritkán a tizedére-huszadára. Aki tud, menekül. De mi lesz a kisfalvakban meglévő, nem csekély nemzeti vagyonnal, műszaki infrastruktúrával, értékes emberi környezettel, az ez idáig mindig megújuló falvainkkal?
Ezekre a problémákra, kérdésekre keresi a választ a Falufejlesztési Társaság és a Magyar Építőművészek Szövetségének közös programsorozata, az immár két éve útjára indított CSÜTÖRTÖKI ISKOLA faluszemináriumunk. Az őszi félév alkalmai ismét olyan civil fórumok, ahol lokális szinten keressük az okokat, magyarázatokat, megoldásokat, mindenekelőtt az értelmes beszéd, a párbeszéd, az igényes közgondolkodás módszerével.
Erre hívunk most is minden régi ismerősünket és új barátunkat. Tervezett alkalmaink és meghívott előadóink a következő hónapokban:

szeptember 13 : Dr. Ónodi Gábor – Az alföldi tanyák
október 18 : Dr. Szaló Péter – Vidékfejlesztés
november 8 : Laposa József – Hegyközségek
december 13 : Dr. Meggyesi Tamás – Szakrális terek

Előadásaink kezdési időpontja 17 óra. Cím: 1088 Budapest, Ötpacsirta u. 2, MÉSZ székháza. Minden érdeklődőt szeretettel várunk nemcsak programjainkra, hanem baráti beszélgetéseinkre is, minden csütörtökön késő délután, a megújult Építész Pincébe.

Krizsán András építész
Falufejlesztési Társaság
Tel: (30) 999-0027

Kapcsolódó dokumentumok