Dr. Kardeván Endre a Bács-Kiskun megyei kistermelők vendégasztalánál

Új esélyt adott a gazdáknak és a magyar vidéknek a kormány azzal, hogy módosította a kistermelői rendeletet. Bízunk abban, hogy a jövőben egyre több regisztrált kistermelő használja a „falusi vendégasztalt”- amely a falvak lakosságmegtartó-képességéhez járul hozzá, és a fejlődését segíti elő – hangsúlyozta Dr. Kardeván Endre a Bács-Kiskun megyei Jakabszálláson.

 

A főváros után Jász-Nagykun-Szolnok, illetve Bács-Kiskun megyében végeznek a legtöbben kistermelői tevékenységet. Magyarországon mintegy 5000 kistermelőt tartanak nyílván- mondta  az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár a megye, kistermelői rendelet szerinti első falusi vendégasztala mellett a „Rendelettől a kistermelőig” című civil fórumon.


A 2010. július 6-án hatályba lépett rendeletmódosítás célja a kistermelők élelmiszertermelési, -feldolgozási és -értékesítési feltételeinek javítása és a tevékenységi körök bővítése volt. Az új rendelet lehetővé teszi a kistermelők számára, hogy más magánszemély, valamint kistermelő részére olyan szolgáltatásokat is végezzenek, mint például a húsfüstölés, a terménytisztítás, a zöldség-, gyümölcs-, olajosmag-szárítás, -őrlés, -préselés.


A fórumon a kistermelők mellett számos civil szervezet munkatársa is részt vett. A rendelet  módosítás ugyanis közös konzultáció, példaértékű összefogás eredményeképpen született, a Szövetség az Élő Tiszáért vezetésével 53 civil szervezet kezdeményezésére indult meg és zajlott le.

Kardeván Endre leszögezte, hogy a vidékfejlesztési tárca továbbra is fontosnak tartja a nem kormányzati, civil szervekkel való kapcsolattartást, a kommunikációt és a közös gondolkodást, amelynek kiváló terepei a jakabszállásihoz hasonló szakmai fórumok.
Az államtitkár Bács-Kiskun megyei látogatásán tájékoztatást tartott a rendeletmódosítás óta eltelt időszak eredményeiről. Kiemelte, hogy a helyi értékek ápolása, újra felelevenítése hozzájárul a vidéki életminőség javításához, a közösségek megmaradásához. Helyi termékek előállításával, a kereslet növelésével hazai munkahelyek teremthetők. A rendeletmódosítás alapján megnyíló új lehetőségek (például a falusi vendégasztal szolgáltatás, a házi disznóvágás és ökörsütés) hozzájárulnak  a falusi turizmus népszerűségéhez.

Forrás: fvm.hu