E föld népe vízért kiált

Műhelybeszélgetés
Időpont: 2017. július 5., 13.00
Helyszín:  Jászszentlászlói Művelődési Ház (6133 Jászszentlászló, Kossuth L. u. 7.)
A műhelybeszélgetés célja, hogy útjára indítsa a helyi gazdák kezdeményezését, mely a víz megtartására alapozott gazdálkodást célozza, remélve azt, hogy jó példájuk az egész országban követőkre talál.

 
13.00-13.10
Nagy András, Jászszentlászló község polgármestere
Megnyitó
13.10-13.30
Füssi-Nagy Szabolcs (Sárospatak): Adjátok vissza a vizeinket!
Szabolcs húsz éve igyekszik megtartani a vizet szűkebb hazájában, csatornákat eltömve, árkokat nyitva igyekszik vízkormányzó rendszereket kialakítani birtokain, mivel többször előfordult már, hogy kiszáradtak a csatornák és elapadtak a kutak.
13.30-13.50
Juhász Szabolcs (Eger): Elapadt forrásaink nyomában
Eger környékére is jellemző egyfajta szárazodás, források tűntek el, illetve váltak időszakossá. Juhász Szabolcs egy kiszáradó völgyben zárta el a víz útját, hogy a völgy mélyén tavak képződhessenek.
13.50-14.10
Hetesi Zsolt (Döbrököz): Vízmegtartás mozaikos tájszerkezet és bolygatás nélküli agrotechnikák segítségével
A közszolgálati Egyetem oktatója évtizedek óta igyekszik a gyakorlatba ültetni a fenntartható mezőgazdálkodással kapcsolatos kutatások eredményeit. E munka tapasztalatairól számol be nekünk.
14.10-14.30
Eördögh András (Jászszentlászló): Csoda Kalmár földön: Kalmár földön 2017. június 10-én mintegy húsz ember gátat emelt az elfutó víz útjába, hogy az életet adó víz az egykori tavakba, vízállásokban maradhasson. András arról beszél, mi is történt ezen a szombati napon, és miért volt ez lélekemelő csoda.
14.30-15.30
’A Kiskunság vízért kiált!’ című kiáltvány elfogadása és aláírása
 
A rendezvény ingyenes, szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!