Éghajlatváltozás 2007 – letölthető az IPCC jelentés magyarul

A klímaváltozással kapcsolatos nagyon fontos dokumentum jelent meg pár nappal ezelőtt magyarul. Az ENSZ égisze alatt működő Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) világszerte a leghitelesebb forrásnak számít az éghajlatváltozás kérdéskörében.


A testület tömöríti a témával foglalkozó legkiválóbb szakemberek zömét a világ minden tájáról, több ezer kutatót számos tudományterületről, valamint egyéb szakértőket. Az IPCC legfontosabb kiadványai az öt-hatévente kiadott értékelő jelentések, amelyek széleskörűen szintetizálják a globális éghajlatváltozással kapcsolatos tudományos ismereteket. E jelentések mindenhol a világon irányadóként szolgálnak a témában, mind tudományos, mind politikai téren. A Negyedik Értékelő Jelentés 2007-ben látott napvilágot. A Jelentést készítő három munkacsoport által összeállított ún. döntéshozói összefoglalók (vagyis a legfontosabb tudnivalók szakzsargontól mentes összefoglalásai) immár magyarul is olvashatók az Éghajlatváltozás 2007 című kötetbe gyűjtve. A kiadványt a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentette meg.

A kötet letölthető a
http://www.kvvm.hu/cimg/documents/Eghajlatvaltozas_2007.pdf

címen.

Aki nyomtatott példányt szeretne, a KvVM-nél érdeklődjön (www.kvvm.hu). (A teljes jelentés az ENSZ hivatalos nyelvein a www.ipcc.ch címen olvasható.)

Forrás: Zöldirodalom lista