Egyre több élelmiszer szennyezett növényvédő szerekkel

Az Európai Bizottság által a közelmúltban nyilvánosságra hozott vizsgálati eredmények szerint az elmúlt öt évben 7,6 százalékponttal emelkedett a növényvédő szerekkel szennyezett élelmiszerek aránya.


A vizsgált zöldségek, gyümölcsök és gabona alapú termékek alig több mint fele (51%-a) bizonyult permetszermentesnek, miközben a vizsgálatok során összesen 354 különféle hatóanyagot találtak meg az Európában forgalmazott élelmiszerekben – ez az eddig mért legmagasabb érték. A leggyakrabban előforduló hatóanyagok közül ötöt rákkeltő, mutagén (génkárosító), termékenységcsökkentő (reprotoxikus) vagy hormonális hatásúnak tartanak.

Szomorú, hogy a bizottság jelentése szerint a vizsgált termékek 4,7%-ában a megengedettnél magasabb koncentrációban találtak növényvédő szereket, illetve hatóanyagokat. A vizsgálati eredményből egyértelműen kiderült, hogy az unió országaiban tovább romlott a helyzet.

Aggodalomra ad az is okot, hogy egyre több olyan terméket találtak, melyből többféle hatóanyagot is ki lehetett mutatni: öt év alatt több mint másfélszeresére (27,7%-ra) emelkedett a többféle szermaradványt tartalmazó termékek aránya. A minták több mint 10%-a 4 vagy több különféle hatóanyagot tartalmazott. Olyan élelmiszert is találtak, amelyben összesen 29 különféle hatóanyag volt, egyes árukban pedig 23 hatóanyagot találtak olyan magas koncentrációban, mely akut mérgezést válthat ki a fogyasztóknál.

Az Európai Unióban most zajlik a növényvédő szerek engedélyezésének felülvizsgálata. A Levegő Munkacsoport reményének adott hangot azt illetően, hogy az új jogszabályok hatására az élelmiszereinkben nem maradnak egészségünkre fokozottan veszélyes hatóanyagok. A növényvédő szerek jelentette kockázatok csökkentése miatt a brüsszeli döntéshozóknak támogatniuk kell a legveszélyesebb vegyi anyagok betiltását, és elő kell segíteniük a többi veszélyes hatóanyag biztonságosabb megoldásokkal való kiváltását.

Megjelent a Levegő Munkacsoport és a Magyar Természetvédők Szövetségének Vegyi anyag hírlevelének 2008. augusztusi számában. Feliratkozás: reach [kukac] levego.hu. A régebbi hírlevelek a www.levego.hu/vegyianyag címen érhetőek el. A témában további hírek és információk találhatóak a Levegő Munkacsoport és a Magyar Természetvédők Szövetségének közös vegyi anyag honlapján: www.vegyireakcio.hu

Forrás:http://www.tudatosvasarlo.hu/cikkek/1104