Elhárult a veszély a borsabányai gátszakadásnál

Nem veszélyezteti a környezetet, így a Tiszát sem az a nehézfémmel szennyezett iszap, amely a romániai Borsabánya ércbányájából került a Csiszla patakba. A szennyeződés felhígult az áradó patak vizében, így nem jelent veszélyt.

Helyreállították a romániai Borsabánya ércbányájában azt az ülepítőt, amelyből nehézfémmel szennyezett iszapot mosott az árvíz a Csiszla patakba. Félő volt, hogy a szennyezés elérheti a Tiszát. A román környezetvédelmi miniszter, Korodi Attila az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában, a 180 Percben elmondta: a szennyeződés felhígult az áradó patak vizében, így nem jelent veszélyt. A magyar környezetvédelmi minisztérium hivatalos tájékoztatást kért Bukaresttől, a nyíregyházi vízügyisek többször ellenőrzik a Tisza vizének nehézfémtartalmát.

Az esti órákban még nem lehetett tudni biztosan, hogy jutott-e természetes vízbe abból a nehézfémmel szennyezett iszapból, amelyet – a Krónika információi szerint – Borsabányán kimosott az árvíz egy tározóból. A román vízügyi hatóságok szerint a történtek nem jelentenek veszélyt az élővizekre, az ukrán vízügyisek azonban másként látták. A Környezetvédelmi Minisztérium az MR1-Kossuth Rádió adásából értesült a nehézfémszennyezésről, majd hivatalos tájékoztatást kért a borsabányai gátszakadásról.

Ellentmondó információkat kapott a Krónika a borsabányai nehézfémszennyezésről. Annyit lehet tudni, hogy a bánya fő tározójából az árvíz kimosta a nehézfémet is tartalmazó bányaiszapot. A román környezetvédelmi miniszter, Kóródi Attila közölte: nem számítanak komolyabb szennyezésre, mert a laboratóriumi eredmények az átlagérték alatti adatokat mutatnak. Az MR1-Kossuth Rádiónak azt mondta, a bányaiszap hatalmas víztömegekkel keveredett össze, ezért nem számolnak szennyezéssel. A bányaipari vállalat lezárta az ellenőrzött nyílást, hogy ne legyenek gondok.

Korodi Attila hozzátette, értesítették az ukrán és a magyar hatóságokat is. A Magyar Környezetvédelmi Minisztérium azonban a Krónikától értesült a szennyezésről. Ezután a román vízügyi hatóság egyik munkatársa telefonon tájékoztatta magyar kollegáját arról, hogy nem jutott természetes vizekbe a nehézfémeket is tartalmazó iszap – mondta a Környezetvédelmi Minisztérium szóvivője, Olt Boglárka.

A Tisza bal parti mellékfolyója, a Visó nevű patak mellékpatakjánál, a két ülepítő tározó egyikébe került még ismeretlen anyag a gátszakadás miatt. A román vízügyi hatóságok tájékoztatása szerint az anyag nem fog az élővízbe bejutni, ugyanis a két tározó között van egy biztonsági tározó, tehát meg tudták állítani a szennyzést. Traian Basescu államfő vasárnap este a gátszakadás helyszínére utazott. Arra kérte az illetékeseket, hogy találjanak technikai megoldásokat a szennyezés megakadályozására.

Közben az ukrán vízügyisektől is úgy értesült Magyarország, hogy természetes vizekbe is jutott a bányaiszapból. Ezért a tárca felszólította a román hatóságot, hogy azonnal adjanak hivatalos tájékoztatást a borsabányai gátszakadásról. Közben minisztérium elrendelte a folyamatos laborvizsgálatot, ezért a nyíregyházi vízügyisek naponta többször vízmintát vesznek a Tiszából és ellenőrzik a folyó nehézfémtartalmát.

Veliczky Judit / MR

Forrás: MR-1 Kossuth