Elindult a második fejlesztési terv társadalmi vitája

A kormány kedden nyilvánosságra hozta az Új Magyarország fejlesztési tervet. A dokumentumhoz bárki elküldheti javaslatait, a tervezet letölthető a Kormányzati Portálról és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapjáról.

A kabinet augusztus 1-jén az interneten közzétette a második nemzeti fejlesztési tervet, vagyis az Új Magyarország fejlesztési tervet. A dokumentum alapján 2007 és 2013 közötti időszakban összesen 8 ezer milliárd forint fejlesztési forrás érkezhet Magyarországra. A tervezet a pénz elosztásának fő irányvonalait tartalmazza, külön kiemelve azt a néhány iparágat, területet, amelyben Magyarország vezető szerepre törekszik az Európai Unión belül. A program két fő célja a foglalkoztatottság növelése és a tartós, az EU átlagát meghaladó gazdasági növekedés biztosítsa – fogalmazott kedden Danks Emese kormányszóvivő, aki épp ezen a napon váltotta Batiz Andrást a szóvivői poszton.

A rendelkezésre álló 8000 milliárd forint (melynek 15 százaléka a kötelező magyar önrész) egy része (1060 milliárd forint) vidékfejlesztésre jut és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium kezelésébe kerül. A fennmaradó 6943 milliárd forinthoz pedig a strukturális alapokból (2/3) és a Kohéziós Alapból (1/3) jut hozzá Magyarország.

Csaknem ötezer szervezetet hívtak meg az egyeztetésre

Az augusztus elsején társadalmi egyeztetésre bocsátott Új Magyarország Fejlesztési Terv egy másfél évvel ezelőtt elindított, nyilvános egyeztetési folyamat eredménye. A fejlesztési tervvel kapcsolatban bárki megfogalmazhatja észrevételeit, és javaslatokat tehet a pénzek felhasználására, a kormány 4500 szervezetet külön is felkért az egyeztetésben való részvételre. Zömében olyan szervezetekről van szó, amelyek már a tervezés korábbi fázisában is részt vettek, vagy szoros kapcsolatot ápolnak a szakminisztériumokkal – mondta Danks Emese.

Szeptember elejéig várják a javaslatokat

A javaslatokat, véleményeket a valasz@meh.hu e-mal címen, valamint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség postacímén (1133 Budapest, Pozsonyi út 56.) várják szeptember 4-ig. Az Új Magyarország fejlesztési program letölthető a Kormányzati Portálról és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapjáról is! (Pdf, 2Mb)

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv társadalmi egyeztetésének menetrendje

Augusztus 1-jén a kormányzat nyilvánosságra hozta az Új Magyarország Fejlesztési Tervet, s ezzel elindult a társadalmi egyeztetés új, a kormány végleges döntését megelőző szakasza. Augusztus 18. és szeptember 12. között kerül sor azokra a fórumokra, amelyeken a társadalmi-, a gazdasági- és a tudományos élet szervezetei fejthetik ki álláspontjukat. Az ágazati keretben szerveződő egyeztetéseken mintegy száz szervezet részvételét várja a kormány. A regionális fórumokon a Regionális Fejlesztési Tanácsok vezetői, illetve a területért felelős szakminiszterek is részt vesznek majd.

Ezután szeptember közepéig tartanak majd az egyeztetések az úgynevezett makrofórumokkal: a miniszterelnök, a fejlesztéspolitikai kormánybiztos és a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület tagjai tárgyalnak az Országos Érdekegyeztető Tanács, a Gazdasági és Szociális Tanács, az Országos Környezetvédelmi Tanács, az Országos Területfejlesztési Tanács és a Magyar Tudományos Akadémia testületeivel, vezetőivel. Közben a szeptember elejéig beérkezett észrevételek alapján a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség módosító javaslatokat fogalmaz meg, amit a minisztériumok véleményeznek, majd a Tárcaközi Operatív Bizottságban megvitatják.

Az Országgyűlés vitanap keretében tárgyal a tervről

Az addigi egyeztetések alapján a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület várhatóan a szeptember 14-i ülésén fogalmazza meg ajánlásait a kormány számára, a dokumentumot pedig ez alapján szeptember 18-ig dolgozza át a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. Ezt követően, várhatóan szeptember 19-én az Országgyűlés vitanap keretében tárgyalja meg az Új Magyarország Fejlesztési Tervet.

A Nemzeti Fejlesztési Tanács szeptember 25-én fogja véleményezni a beérkezett vélemények alapján átdolgozott Új Magyarország Fejlesztési Tervet, majd a kormány szeptember 27-i ülésén dönt a dokumentumról. Végül – október 1-jei határidővel – a kormány benyújtja az Új Magyarország Fejlesztési Tervet az Európai Bizottságnak.

Forrás: http://www.magyarorszag.hu, 2006. augusztus 1., kedd

Kapcsolódó dokumentumok