Élő-Tisza Szövetség Hírlevele – 2010. január 25-31.

"Pálnak fordulása, fél tél elmúlása!" Rengeteg népi hiedelem és szokás fűződik január 26-hoz, Pál neve napjához. Biztos mindenki ismeri a Pál fordulás kifejezést, ami arra a bibliai történetre utal, mikor az őskeresztényeket üldöző Saul látomásában megjelent Jézus, s ennek hatására  megtért és Pál apostol lett belőle. Ennek a napnak korábban fontos időjárás-, termés- és haláljósló szerepe volt. Korábban ezen a napon figyelték azt is, hogy kijön-e a barlangjából a medve? Ha ugyanis kijött, az azt jelentette, hogy jó idő lesz.

Eheti termékkínálatunk:
 
(házhozszállítás 20.000 Ft felett, költsége a rendelt érték 20 %-a, de maximum 5.000 Ft)
 

 •  Fürjtojás: 30 Ft/db; Besenyszög
 •  Bosc Kobak: 230-280 Ft/kg, Édes, ropogós, kis és nagyobb méretben, Kiskunfélegyháza
 •  Gála: 120 Ft/kg,Édes, ropogós, Nyíregyháza
 •  Abate körte: 199 Ft/db; édes, kásás, Miskolc
 •  Sungarden Almalé 5 literes: 1.440 Ft/db; Vegyes, 3 féle almából, almalé dbozos;Nagykörű
 •  Burgonya: 100 Ft/kg;Lila héjú erdélyi, kímélő gazdálkodásból, tárolható, fehér húsú; Nagykörű.
 •  Sárgarépa: (180) 180-200 Ft/kg; Kímélő gazdálkodásból, szabadföldi. Nagyobb tétel esetén alacsonyabb az ár.Nagykörű.
 •  Petrezselyem gyökér: 350 Ft/kg; Kímélő gazdaságból, szabadföldi, Nagykörű.
 •  Petrezselyem gyökér: 100 Ft/kg; Görbe, vagy vágott, kímélő gazdaságból, szabadföldi min. 2kg rendelés esetén.Nagykörű.
 •  Pasztinák gyökér: 450 Ft/kg; Kímélő gazdaságból, szabadföldi, Nagykörű.
 •  Vöröshagyma: 140 Ft/kg; Kímélő gazdaságból, szabadföldi, Nagykörű.
 •  Céka: 140 Ft/kg; Kímélő gazdaságból, szabadföldi,  Nagykörű.
 •  Dióbél: 1.400 Ft/kg; Kímélő gazdaságból, szabadföldi, Nagykörű.
 •  Őrölt csemege Fűszerpaprika: 2.400 Ft/kg; kímélő gazdálkodásból, 1/2 kg-os, és kg-os kiszerelésben,Nagykörű.
 •  Savanyított káposzta: 600 Ft/db; Kímélő gazdaságból, szabadföldi, tartósítószer nélküli, tormával és mézzel savanyítva. Nagykörű

 
 
Házhozszállítás:
Budapesten 20 000 Ft feletti rendelés esetén házhozszállítást vállalunk, melynek költsége a rendelési érték 20 százaléka, de maximum 5.000 Ft. Kérjük, küldje el a pontos szállítási címet és telefonszámát, amennyiben házhozszállítást kér. Ha csak hétköznap jó a kiszállítás, kérem, jelezze!
 
 
Előrendelés: info@elotisza.hu
Szombat-vasárnapra előrendelését január 28-ig, csütörtök estig vesszük fel és a piac napján 10 óráig tartjuk, vagy az Ön által külön jelzett átvételi időpontig.
Előrendelés:  NÉV, e-mail cím, HELYSZÍN és DÁTUM megjelöléssel, valamint a kért MENNYISÉG megadásával. Előrendelését BELÉPÉS után a honlapon keresztül is leadhatja!
 
1. 2010. január 30. szombat 7-12 óráig III. ker. Komjádi előtti piac, SZÖVET stand. Előrendelés e-mailen vagy a honlapunkon.
 
2. 2010. január 31. vasárnap 7-12 óráig XVI. ker. Sashalmi téri piac. Magyarok vására rész, fedett részen a középső sorok, bejárattól távolabbi szélén. Előrendelés e-mailen vagy a honlapunkon.
 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤


Gyümölcsleveink eltarthatósága

Gyümölcsleveink semmilyen tartósítószert nem tartalmaznak. A dobozolás során a lehető legjobb beltartalmat biztosíjuk Önöknek, így gyümölcsleveink szó szerint élőek. Ez együtt jár azzal a sajnálatos jelenséggel, hogy időnként, az esetek egy ezrelékében a gyümölcslé megbuggyan a feldolgozó üzem dobozolási eljárása során. Ami a termék előnye (él, magas beltartalom), esetenként a termék hátránya is lehet (megbuggyan). Az ilyen esetekben biztosítunk jóvátételt.
 
 
Észrevételeit, javaslatait és a reklamációt, leiratkozási szándékát az info@elotisza.hu címen fogadjuk.
Vis major: Kérjük, hogy a meghirdetett helyszínekre csak ÚGY INDULJON, hogy INDULÁS ELŐTT megnézi honlapunkat (www.savanyusag.hu), mert itt értesülhet az esetleges VIS MAJOR helyzetről (friss szedés, időjárás). Előrendelőink visszaigazolást kapnak rendelésükről.

 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤


Hírlevél átalakítása

Honlapunkhoz hasonlóan szeretnénk megújítani hírlevelünket is. Érdeklődve várjuk észrevételeit, javaslatait (pl.: "nem szeretem a programajánlókat", vagy "örülnék, ha jobban elkülönülne a kínálat az egyéb programoktól") Kérjük, küldje el véleményét! Minden véleményre kíváncsiak vagyunk és azok segítséget jelentenek számunkra.

 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤


 
 Egyéb hírek

 
Szakmai hírünk:

Vegyük komolyan az elnökségi program tartalmát! Támogató szabályozást a fenntartható vidékgazdaságnak!
48 civil szervezet együttműködésének eredménye a már benyújtott kistermelői rendelet módosító javaslata, valamint a "Készüljünk együtt a 2011-es magyar EU-elnökségre! – A trió elnökség prioritásai" című országos civil konferencián tett bejelentés:
2010 közepéig egy átfogó ajánlást  teszünk nemzetközi civil támogatással a tagországok kultúrális sokszínűségének megőrzése, és a vidékfejlesztés és válságkezelés egyik eszközéül alkalmazandó kisléptékű élelmiszerelőállítás (munkahely, tájfenntartás, környezetvédelem.) és a közvetlen értékesítés terén szükséges teendőkről, a magyar EU-elnökség sikeres végrehajtása érdekében.

 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤


 
Programajánló

25 éves tevékenységének évfordulóján, a Rákellenes Világnapon nyitja meg betegségmegelőző és rehabilitációs központját "A RÁK ELLEN AZ EMBERÉRT, A HOLNAPÉRT" Alapítvány . Az egészséges ételek kóstoltatásával egybekötött megnyitó helyszíne IX. kerület Mátyás u. 18.
Időpont: 2010. február 4. 10 óra.
Az egészséghez vezető út: tiszta víz, természetes életmód, jó levegő, pozitív gondolkodás, relaxáció, nevetés, örömteli tevékenységek, zene, ének, tánc, alvás, ima, mozgás, séta, zöldség, gyümölcs, holisztikus szemléletű orvosok, terapeuták, előadások, egészségkonyha és más népszerű szolgáltatások magas színvonalon, megfizethető áron.  
Mindezekkel várják az egészségeseket, a betegeket, a gyógyulni vágyókat, a családtagokat. Kérik, részvételi szándékát jelezze február 3.-ig a rakellen@rakellen.hu mailcímen.

 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤


 
BioFeribá ajánlatai:

DVD oktató lemezek, 4.500.-Ft/db + postaköltség:
– Biokertészeti 1×1, (.. közérthetően, olcsón, egészséges élelmiszet az asztalra .. vagy…. közvetlen fogyasztásra )     
– Metszés ABC, ( … a dísznövénytől …. az ifjító metszésig minden amit tudni kell ill. érdemes)

 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤


 
Napkollektoros aszaló-berendezés: Teljesítménye: 25kg / 3 nap, azaz évente 8-10q  nyers termék. Befoglaló méretek: 90 x 80 x 210 cm.
Ára: 42.000.-Ft  helyszínen átvéve. További tájékoztató: bioenergiaferi@gmail.com

 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤


 
Tanyasi termelői tojás

Penci tanyasi termelői tojás kapható Budapesten. Szaladgálós csirke tojása, 30 db 900 forintért. Nagy tojás és extra tojás 33 Ft/db.

 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤


 
MAGYAR ŐSTERMELŐTŐL gesztenye, akác, virág, tarló és egyéb mézek valamint mézkészítmények kaphatók. X. és XVII. kerületbe 3.000 Ft felett díjtalan kiszállításBudapest más kerületébe 6.000 Ft felett díjtalan. Érdeklődni a 06-20-462-7945 számon Proniewicz Ferencnél lehet.

 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

 

Bio tehénsajtok, joghurtok és kemencés kenyér Diósdról

Kiváló minőségű, hazai, ellenőrzött alapanyagokból készült garantáltan bio tehénsajtok, joghurtok, savóitalok, parázson sült kovászos, krumplis kenyerek. A sajtok természetes oltókkal készülnek, a füstölt sajtok hidegfüstön füstölődnek. (Nem füstaromásak!!!)
Érdeklődni a 06-20/98-09-540 és a 06-70/40-22-645 számon Nirschné Henn Edithnél lehet. Bővebben itt.

 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤


 
Tündérkerti HÁZISAJTOK és sajtelőfizetés!

Jelenleg Budapesten, a VI.kerület, Csengery u 62/b fsz. 1 szám alatt lehet átvenni a korábban megrendelt sajtokat. A kedvezményekkel járó előfizetés keretében 1-3-6 hónapra lehet előfizetni a heti szükséges mennyiségű sajtra. A megrendelő a választott időszaknak megfelelően 5-10-15%-kal kevesebbért kapja heti rendszerességgel a kérése szerint összeállított sajtválogatást. Minden előfizetés mellé havonta ajándék sajtkülönlegességet ad a termelő. A sajtelőfizetés előnyös a fogyasztónak, mert rendszeresen hozzájut tiszta, egészséges, adalékmentes sajtokhoz, tervezhető a heti étrend. A készítő pedig hosszabb távra előre tudja, miből mennyit készítsen.
Megrendelés és bővebb információ: sajtrendeles@gmail.com. Bővebb információ itt.
Érdeklődni itt lehet:
Bolya Gergely: 06-20/235-2223, bolyag@elohazakprogram.hu
Czeglédi Anett: 06-70/933-1433, anettczegledi@gmail.com
 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤


 
Sokorói LEKVÁROK magyar termelőktől
 
1, bodza, meggy, piros ribizli, csipke/csipke-birs, szilva, fekete szeder, birsalma-szőlő korlátozott mennyiségben. Ára: 550 Ft/400g, szállítás költségét a vevő állja.
2, Színproblémás sárgabarack-velő, cukor hozzáadásával csak készre kell főzni. Ára: 2.100 Ft/4.25 literes üveg. A lekvárok nem tartalmaznak szinezéket, aromát, tartósítószert.
Info:Horváth Gyöngyi 30/66-320-66; gyongyi.horvath@humagro.hu
 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤


RACKA birka!

Racka rendelhető a következő tételekben, konyhakészen:
1 egész (körülbelül 20-24 kiló) valamint fél: 2 400 Ft/kg
Negyed hátsó (körülbelül 5-6 kiló) 2 700 Ft /kg
Negyed első (körülbelül 5-6 kiló) 2 500 Ft /kg
Pesten, Veszprémben, Tahitótfaluban az Aranyos Szegeletben megoldható az
átvétel. Érdeklődni e-mailben a tarsoly@aranytarsoly.hu-n lehet.
 
RACKA MENTÉS:
www.mentsdmegarackat.hu
 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤


 
Bánkúti Búzából való (legnagyobb sikértartalmú, hazai fajta), BIO művelésből származó teljeskiörlésű liszt eladó a Dél-alföldön!
Lajos család: 70/561-1973
 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤


 
Háziszörp Perőcsényből való gyümölcsökből!

Gyümölcslé és cukor, mindenféle egyéb adalék, tartósítószer, színezék, meg miegymás hozzáadása nélkül. 3 literes "Bag in Box", azaz "zacskó a dobozban" csomagolásban csappal. A szörp nincs felforralva, csak 75 fok körüli hőmérsékleten fertőtlenítve.
fekete ribiszke 2.500 Ft/ doboz
piros ribiszke 2.500 Ft/doboz
vegyes ribiszke, 2.500 Ft/doboz
szederlé (cukormentes), 3.000 Ft/doboz
Feketeribiszkelé (cukormentes) 100%  2500 Ft/3liter
fekete.agnes@t-online.hu   távbeszélő:30-280.2234
Házhozszállítást is vállalnak (Bp. és környéke) 3 doboztól.
 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

 
Munkánkat a EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus és az ÖKOTÁRS Alapítvány és partnerei támogatták a
2008. NCTA Élő Tisza – a Tisza mente tájainak újjáélesztéséért
című pályázat keretében.

A hírlevelet Temesvári Szilvia és Szabadkai Andrea készítette.
 
Ezt a levelet azért kapta, mert jelezte, hogy érdeklik a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület akciói, illetve a hazai termelők és fogyasztók összekapcsolását, a közvetlen kereskedelem megteremtését célzó munkánk. Ha nem szeretne több ilyen témájú levelet kapni, kérem, hogy jelezze az info@elotisza.hu címen és nem küldünk.

Szövetség az Élő Tiszáért
SZÖVET

Kérjük, támogassa munkánkat adója 1%-ával!

Tevékenységünkről itt olvashat:
www.elotisza.hu

Tel.: 06-30-768-8718
Fax:  06-56-494-351
Adószám: 18841149-1-16