Enyhülnek a kistermelői szabályok – új lekvárok, sajtok, kolbászok

Újdonság például, hogy a jövőben a magyar kistermelői élelmiszerek is megtalálhatók lesznek a boltok polcain és az éttermek asztalain.

 

Ezentúl ugyanis a kistermelõk feldolgozott termékei – mint például sajtok, lekvárok, kolbászok – is ott lehetnek a boltokban  és az éttermekben, sõt, a közétkeztetésben is felhasználhatóak lesznek –  derült ki a rendelet elkészítésében részt vevõ civil szervezetek keddi tájékoztatóján.

Az 53 civil szervezet nevében Szabadkai Andrea a Szövetség az Élõ Tiszáért képviselõje a Független Hírügynökségnek elmondta: a kistermelõi késztermékek bolti, vendéglátóipari és közétkeztetési értékesítése mellett nyers húst is forgalmazhatnak a gazdák, valamint további újítás, hogy a strucc- és emutenyésztõk és termékfeldolgozók is bekerülhetnek a kistermelõk körébe. Szintén új elem, hogy egy családban elég lesz egy regisztrált kistermelõ, valamint enyhülnek a házhozszállítás szabályai is.

A civil szervezetek hangsúlyozták: a módosításra azért volt szükség, mert az uniós csatlakozás és a közösségi szabályozások életbe lépése nehéz helyzetbe hozta a kistermelõi gazdálkodókat, akik nem voltak felkészülve a nemzetközi gazdaságok versenyére.

A szervezetek ugyanakkor folytatják a munkát és szeretnék a termelõi pálinka és bor forgalmazását is megkönnyíteni, ehhez azonban újabb jogszabályok módosítása szükséges.

Forrás: Borsod Online