Erdők eltűnése miatt hevesebb áradások

A fejlődő országokban végzett erdőirtás fokozza az áradások gyakoriságát és hevességét – állítja egy új tanulmány.
Noha az erdőirtás és az áradás között létező kapcsolatot már sok éve sejtik e feltevést a Global Change Biology szeptember végi száma most először támasztja alá a világ különböző tájairól vett példákkal. Hiányzik az egyetértés abban a kérdésben, hogy az erdőknek lehet-e az áradásokat tekintve pozitívhatásuk – mondja William Laurance, a Panamában működő, trópusi kutatásokkal foglalkozó Smithsonian Intézet kutatója, de úgy véli a mostani eredményeiknek mindenképpen nagy lesz a hatásuk.
Az ausztráliai Charles Darwin Egyetem kutatója, Corey Bradshaw által vezetett csoport az 1990-es években 56 afrikai, ázsiai és latin amerikai fejlődő országban vizsgálta az erdők és az áradások közötti kapcsolatot.
Modelljeik azt mutatták, hogy a meglévő erdőborítás egy tizedének eltávolításával az árvizek gyakorisága 4-28 százalékkal növekszik, az áradások időtartama pedig akár 8 százalékkal is elnyúlhat.
Az erdők számos módon csökkenthetik az árvizek hevességét, pusztítását. Először is, mert a fák gyökérzete felveszi, majd levelein át engedi ki a vizet. A gyökerek a talajt is porózusabbá teszik, növelve ez által az elnyelhető víz mennyiségét.
Az erőirtás folyamata már önmagában is csökkenti az erdők abszorbens, felszívó képességét. Az erdők végvágásával tömörödik a talaj, így kevesebb lesz benne a rés, a hézag, kisebb a vízelfolyást befolyásoló, vízfelvevő képesség.
A tanulmány készítésének tíz éve alatt a fejlődő országokban 100 ezer ember vesztette életét, további 320 millió az otthona elhagyására kényszerült, s a gazdaságot ért károk meghaladták az egy trillió US dollárt.
Corey Bradshaw reméli, hogy az ökoszisztéma megőrzésének előnyeit bemutatva, kutató csoportja a fejlődő országokat erdeik védelmére ösztönzi majd.
Nagyon is gazdasági szemlélete ez az erdők értékének, és Bradshaw úgy véli, a kormányok remélhetőleg figyelembe veszik ezt a szempontot.
– Bár a kármegelőzés legjobb módja az emberek eltanácsolása attól, hogy ártereken lakjanak, éljenek, ám ez nem mindig a legjárhatóbb út – mondja Laurance. – A valóság az, hogy a fejlődő országokban az emberek az árterekre építenek, s bármi, amit tenni tudnak az áradás intenzitásának, erejének csökkentésére, jó dolognak számít.
A súlyos áradások szenvedő alanyai, köztük Banglades, Kína, India és Nepál már áldoznak az erdők védelmére, és erdőfelújítási projektekbe ruháznak be.

Forrás: http://www.forestpress.hu/hu/index.php?option=content&task=view&id=9703