Évi 1 centivel nőhet a a tengerek szintje
A világtenger szintje 2100-ig legalább egy méterrel nő – e bejelentéssel kezdődött Koppenhágában az a háromnapos kutatói klímakonferencia, amely az év végi nagy uniós klímacsúcsot hivatott előkészíteni.

Az ENSZ Klímaváltozást vizsgáló Kormányköz Paneljének (IPCC) 2007-ben közzétett előrejelzésében az évszázad végéig – 6,4 Celsius fokos valószínűsített felmelegedés esetén – 18-59 centiméteres tengerszint emelkedést jeleztek. Most azonban az állandó melegedés következtében a tengerszint emelkedésének gyorsulását várják. A korábbi előrejelzések nem vették figyelembe a sarkvidéki jégsapkák olvadását és az elszabaduló jéghegyek hatását sem. A koppenhágai klímatalálkozón, amelyen 80 országból mintegy kétezer kutató vesz részt, újabb műholdfelvételek és földi megfigyelések alapján hozták nyilvánosságra ezt a korábbinál is riasztóbb várakozást. Ha ez az új prognózis teljesül, az a lakott területek 10 százalékát érinti. Napjainkban mintegy 600 millióan élnek alacsonyan fekvő területeken.

Konrad Steffen professzor, a University of Colorado kutatója a konferencia sajtótájékoztatón rámutatott, hogy a grönlandi jégolvadás mértéke komolyan gyorsult az elmúlt évtized során. „Az évszázad végére 90-120 centiméter közötti tengerszint-emelkedést tartok valószínűnek” – nyilatkozta a BBC riporterének a sarkvidéket 35 éve kutató szakember. „Ez azonban így is az IPCC által meghatározott átlag háromszorosa. Ez óriási eltérés, aminek kezeléséhez azonnali cselekvésre van szükség.”

„A legfrissebb kutatási adatok szerint 1993 óta a tengerszint évi 3 milliméterrel emelkedett, ez jóval felette van a XX. századi átlagnak” – tette hozzá dr. John Church, az Ausztrál Időjárás- és Klímakutató Központ munkatársa.

Eric Rignot professzor, a NASA Jet Propulsion Laboratory kutatóintézetének vezető tudósa szerint az IPCC-jelentés óta gyűjtött, az olvadásra vonatkozó adatokat nem lehet figyelmen kívül hagyni. „A gleccserek olvadásának gyorsulása azt eredményezi, hogy Grönland és az Antarktisz nagyobb mértékben gyorsítják a tengerszint emelkedését, mint ahogy azt korábban becsülték” – fejtette ki Rignot.

„Múltbéli tapasztalatainkból kiindulva számítani lehet rá, hogy a tengerek szintje gyorsabban növekszik majd, ahogyan a bolygó egyre melegebb lesz” – figyelmeztetett Stefan Ramstorf professzor a Potsdami Klímakutató Intézet szakértője.

A kutatók által kiadott előrejelzéseket aggodalommal szemlélik a part menti közösségek. David Kemp, a brit Környezetvédelmi Hivatal vezetője szerint még a kisebb mértékű emelkedésnek is beláthatatlan következményei lehetnek. „Egyszerűen fogalmazva, ha az emelkedés megáll 10 centiméterrel a partvédő gátak szintje alatt, akkor nincs probléma” – fejtette ki Kemp. „Ha azonban 10 centiméterrel magasabb szintet érhet el, mint a gátjaink, akkor hihetetlen pusztítás előtt álunk. Az Északi-tenger ma még nagyon nyugodtnak tűnik, azonban könnyen gyilkos fenevaddá változhat.”

A résztvevők júniusig átfogó jelentést készítenek az év végi klímacsúcsra, amelyre december 7-e és 18-a között kerül sor, szintén Koppenhágában. A csúcstalálkozón várhatóan létrejön a kiotói jegyzőkönyvet felváltó új egyezmény.

 

Forrás: http://greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=21012