Feketén folytatják majd a falusi vendéglátók?

A költségvetési hiány kezelésének oltárán a kormány feláldozza azokat a tevékenységeket, amelyek a vidéken élő ezreknek, tízezreknek tették lehetővé jövedelmük legális kiegészítését, a megélhetést – fogalmaz Szabadkai Andrea Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület piacépítési programvezetője a Napi Turizmus kérdésére.


A 2010-es adótörvények megszüntetik a falusi vendégasztal adómentességét, illetve az őstermelők SZJA kedvezményét, azaz megszűnik az évi 800 ezer forintos adókedvezmény a vendéglátási tevékenységre. Ezenfelül pedig nem jár majd a falusi vendégasztal-szolgáltatás utáni 400 ezer forintos adó kedvezmény sem. A rendelkezés mintegy 1 700 falusi vendéglátással foglalkozó vendégházat érint, amelyek 5 százalékát teszik ki a hazai turisztikai piacnak.

Mindezeken túl 2010-től hatályon kívül helyezik a 136/2007. (VI. 13.) Korm. rendeletet a falusi és agroturisztikai szolgáltató tevékenységről. Ez szabályozta a nyilvántartás módját, definiálta a fogalmat, a tevékenységtípusokat pl.: falusi vendégasztal szolgáltató. A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége ezt a rendelkezést a honlapján olvasható állásfoglalás szerint úgy értelmezi, hogy a rendelet megszűnésével megszűnik az előzetes engedélyeztetési eljárás is, tehát a tevékenység bármiféle bejelentés nélkül megkezdhető lesz.

Szabadkai Andrea szerint nagy kérdés, hogy a fenti intézkedések miatt megszűnő termelői, szolgáltatói tevékenységek hány új munkanélkülit, segélyre szorulót eredményeznek és hányan döntenek az illegális folytatás mellett? “Talán e várható következményeket is érdemes lett volna mérlegelni a költségvetés tervezésekor” – hangsúlyozza.

Forrás: Turizmus online