Felértékelődő árterek

Jelentősen mérsékelni lehet a jövőben az árvizek pusztítását, hogyha a folyók életébe ismét visszakapcsolják az ártereket – vélekednek amerikai kutatók.

 

Az árterek manapság az egyik legveszélyeztetettebb élőhelynek számítanak, mivel előszeretettel vonják be az ártereket a mezőgazdaságba, vagy épp beépítik. Az elmúlt években sajnálatosan egyre több ember épített házat a folyók közelében, az egykori árterekben. Egy amerikai vizsgálat szerint azonban ezekre az árterekre a jövőben szükség lesz, mivel az egyre erősebb viharok okozta áradások pusztítását ezek segítségével lehet csak mérsékelni.

A Science hasábjain közzétett tudományos vizsgálat szerint azért van egyre nagyobb szükség az óvintézkedésekre, mert a klímaváltozás és a mezőgazdasági művelés változása miatt sokkal nagyobbak lehetnek a jövőben az áradások. A The Nature Conservancy’s Global Freshwater Team egyik tagja szerint óriási problémát okoz, hogy egyre nagyobb területeket vonnak be a mezőgazdaságban, illetve az ártéri területek nagy részét parkosítják. A területek időnkénti elárasztása nemcsak az árvizek pusztítását mérsékli, de a víz jótékony hatással lehet az egykori ártéri részek élővilágára is.

Kaliforniában például nem akkor jelentkeznek a fenyegető árvizek, amikor gazdálkodnak a területeken, vagyis a betakarítás ideje lenne, így a mezőgazdasági termelésben nem okoz károkat a víz. A parkoknak sem tehet rosszat az ár, mivel az időnként elárasztott, egykor vizes élőhelyeknek kifejezetten jó tesz az ár, élénkíti az eredeti ökoszisztémát.

Forrás: Greenfo