Felhívás

Segítsük az ÚMFT környezeti szempontú értékelésén dolgozó szakembereket!
Felhívás a Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében megvalósulásra tervezett, természet- és környzetvédelmi érdekeket sértő beruházások összegyűjtéséről.

Bizonyára sokan ismerik a 2007-2013 időszakra szóló Új Magyarország Fejlesztési Tervet, amely arra hivatott, hogy kijelölje erre az időszakra a Magyarország Struktúrális Alapokból támogatható fejlesztéspolitikai célokat. Ennek egy része a KOP (Környezeti Operatív Program), amely a természet és környezetvédelem területén fogalmaz meg átfogó célokat, prioritásokat a jövőben támogatandó fejlesztésekkel kapcsolatban. Van néhány olyan projekt amelyről hivatalos úton tudjuk, hogy ezen támogatások keretében valósulnak meg (fognak megvalósulni) (pl. Tisza hullámtér projekt), azonban ezek csak azok a nagy projektek, amelyek beruházási összege meghaladja a 25 millió eurót.

Sok olyan kisebb projekt (illetve ennek terve) is létezik, amiről csak a helyiek, vagy az aktuális témában érdekeltek tudnak, és amiről az is feltételezhető, hogy sérti a természet- illetve környezetvédelmi érdekeket. Itt pl. olyan beruházásokra gondolok, amelyek “öko” “bio” stb fedőnév alatt súlyosan veszélyeztetenek értékes élőhelyeket, növény és állatfajokat stb. Ilyen beruházás pl. a Babat-völgyben terveztett Európa-park is, ami igaz, hogy a magyar és európai természetvédelemnek a biológiai sokféleség fenntartására irányuló törekvéseit mutatná be, de közben a valóságban veszélyeztetné a terület biológiai sokféleségét (ugyanis a jelenlegi terv infrastrukturális fejlesztései védett, sőt fokozottan védett növény-, rovar- és madárfajok élőhelyein valósulnának meg).

Ezeknek a projekteknek sajnos megvan az a veszélyük, hogy kellő ellenőrzés híján átcsúsznak a szűrőn és megkapják a fejlesztéseikhez a támogatást. Ezért kérek mindenkit, aki tud ilyen forrásokat igénylő projektekről az mindenképpen jelezze az alábbi e-mail címre lehetőleg néhány soros leírással együtt (pontos területi megnevezés és a fejlesztési tervekről néhány szó, milyen természetvédelmi értékeket veszélyeztet a projekt: növény-állatvilág stb, milyen szakmai anyagok állnak rendelkezésre az adott terület természeti/ kulturális stb. értékeiről). Az összegyűjtött anyagok egységesen kerülnek beadásra,és a beadó neve (magánszemély, civil szervezet stb.) nem fog megjelenni sehol.

Ezek összegyűjtése azért fontos, hogy az ÚMFT környezeti szempontú értékelésén dolgozó szakemberek munkáját segítsük.

Köszönettel,
Türke Ildikó J.
SKV-team 2006.
gresail@yahoo.com 

Forrás: http://www.greenfo.hu