Fellélegezhetnek a védekezők, nem lankad a figyelem

A Sajó, a Bódva és a Hernád végig apad. A víz szintje az eddigi két legkritikusabb helyen, a folyók torkolatánál és Edelényben is csökkent. A meglévő és a kiépített töltések tartják a vizet, de folyamatosan figyelni kell az árvízi jelenségeket, amelyek továbbra is veszélyt hordoznak magukban.

 

Az Országos Műszaki Itányító Törzs tegnap töltésfeltáró szakcsoportot küldött Edelénybe, a Bódva depóniájának vizsgálatára. A töltés rossz állapotban van, átázott, a jelenségekre fokozottan figyelni kell. A Hasznosi tározó töltésén, három helyen lokális suvadások alakultak ki. Ezek ellen bordás megtámasztásokkal védekeznek. A tározóból a vízleeresztés folyamatos, egy nap alatt a víz szintje egy métert csökkent. A Zagyván a Jásztelki tározóból megindult a visszaáramlás, a Borsóhalmi szükségtározó is elérte a maximális szintjét.

Meteorológiai és vízjárási helyzet

Az elmúlt napon területi átlagban nem hullott számottevő csapadék a Felső-Tisza, a Bodrog és a Sajó-Hernád vízgyűjtőjén, bár helyi záporok helyenként előfordultak.
Az elkövetkező két napban nem várható említésre méltó csapadék a Tisza vízgyűjtőjén, de esetleg jelentős mennyiségű helyi záporok, zivatarok előfordulhatnak. A jövő hét elején érkező hidegfront nyomán viszont már jelentősebb esőzések érinthetik a térséget, elsősorban a Felső-Tisza és a Bodrog vízgyűjtőjét.

Országos árvízi helyzet

A Tisza, elsősorban a mellékfolyók árhullámainak hatására Záhonytól a Körös-torokig lassan árad, első-, illetve egyes szakaszokon másodfok van érvényben.
A Bodrog az éjszaka harmadfok közelében, Felsőbereckinél 698 cm-el, Sárospataknál 648 cm-el tetőzött.
A Hernád a teljes szakaszon tovább apadt, Hidasnémetinél első fokú szint alatt van, Gesztelynél viszont még másodfokú készültség van. (343 cm).
A Sajón a lassú apadás tovább folytatódott. A felső szakaszon Sajópüspökinél első fok alatti, a torkolat felett Sajószentpéternél pedig elsőfokú készültségi szintű a vízállás. Az Ipolyon az apadás folytatódott, a vízállás a folyó teljes hosszán a készültségi szint alatt van.

A Túron folytatódott az egyenletes apadás, Garbolcnál és Sonkádnál is II. fok alá csökkent a vízszint.
A Kraszna lassan árad, Kocsordnál a vízállás meghaladta a másodfok szintjét, a Lónyai főcsatorna viszont tetőzés közelében van, Kótajnál ma reggel 786 cm volt (III. fok 800 cm) a vízállás.
A Takta felső szakaszán tovább apadt, a torkolat közelében tetőzés közeli állapotban van, a Tarnán folytatódott az apadás, a vízállás mindenütt I. fok alatt van.
A Hortobágy –Berettyó felső szakaszán I. fokú készültség van érvényben.
A Fekete-Körös Antnál másodfok feletti vízállással (622 cm) tetőzött, azóta lassan apad, a Kettős – Körös viszont az első fokú készültséget meghaladó a vízállás mellett, enyhén árad.

A Zagyván az apadás tovább folytatódott, Apcnál az első fok szintje alatt van a vízállás, Hatvan térségében is másodfok alá csökkent a folyó szintje. A középső szakaszon (Szentlőrinckáta) másodfokú, az alsó szakaszon (Jásztelek) még harmadfokú készültségi szintek vannak.

A Kapos Kurdnál továbbra is hosszan elnyúlóan tetőzik 434 cm-es vízállással.

Folyóink fővédvonalain 1924 km hosszon van védelmi készültség.
• Rendkívüli készültségi fokozat van 130 km védvonalon
• III. fokú a készültség 266 km védvonalon
• II. fokú a készültség 650 km védvonalon,
• I. fokú a készültség 878 km hosszon.
Fentieken túl az elsőrendű fővédvonalakkal nem védett Bódván még jelenleg is rendkívüli készültség elrendelve.
A vízügyi igazgatóságok 110 településen nyújtanak segítséget az önkormányzatok részére a helyi vízkár elhárításában. A segítség keretében műszaki irányítást adnak, homokzsákokat, fóliát, eszközöket, szivattyúkat bocsájtanak térítésmentesen az önkormányzatok rendelkezésére.
Az elmúlt 24 órában az árvízi védekezésben mintegy 2000 vízügyi dolgozó vett részt.
Belvízvédelem

Tegnap számottevő csapadék nem hullott a síkvidéki területekre. Az összefolyások miatt a belvízzel elöntött területek nagysága nem változott, továbbra is mintegy 160 ezer ha van víz alatt, ebből közel 80 ezer ha a vetés-szántó terület. A magas mederteltségek miatt a Felső-Tisza vidékén, egyes helyeken már a csatornákból is kilépett a víz. Legnagyobb elöntések Borsodban, Felső-Szabolcsban, Közép- és Alsó-Tisza vidékén, a Tiszántúlon és a Körösök vidékén alakultak ki.

Az OMIT kéri a lakosságot, hogy aki segíteni tud: a felajanlas@katved.hu  e-mail címen tegye azt meg.

Forrás: Greenfo