Földügy és birtokgazdálkodás hete hazánkban

FVM- MTA TAKI közös sajtóközlemény • November harmadik hetében, november 20- 23 között több neves rendezvény foglalkozik a földügy, a fenntartható földgazdálkodás kérdéseivel, ahol nemzetközi és hazai szakértők, szakpolitikusok vitatják meg az eddig elért eredményeket, továbblépési lehetőségeket.

Gráf József miniszter úr meghívására november 21-én európai 7 ország – Flandria-Belgium; Bulgária; Galícia – Spanyolország; Hollandia; Észak Rajna Westfália – Németország; Litvánia; Ukrajna; valamint az Európai Únió Tanácsa felsőszintű vezetői, miniszterei a Magyar Tudományos Akadémia kupolatermében kerekasztal megbeszélés keretében vitatják meg az egyes országok földgazdálkodási, birtokrendezési eredményeit, további célkitűzéseit és közös állásfoglalást fogadnak el. A megbeszélést 2007. november 21-én 16-kor nemzetközi sajtótájékoztató követi a miniszterek részvételével.

A Farland Interreg nemzetközi földügyi projekt (www.Farland.eu) e miniszteri találkozóval párhuzamosan november 21-22-én Budapesten tartja záró konferenciáját, melyre eddig 180 résztvevő jelentkezett 16 országból, s melynek az MTA TAKI a hazai rendezője. A konferencia megnyitóját a miniszteri kerekasztal delegációi is megtisztelik részvételükkel. A konferencia keretében a 3 éves projekt eredményeit tartalmazó 200 oldalas angol nyelvű könyv és CD kerül kiosztásra. A konferencia keretében az elért eredmények bemutatása mellett lehetőség nyílik a résztvevők eredményeinek, javaslatainak, valamint további ajánlások megvitatására. Választ keresnek arra, hogyan lehet rugalmas, integrált, a szakpolitikai és gazdálkodói célokat hatékonyan támogató földgazdálkodási eszközöket alkalmazni különböző társadalmi, természeti, gazdasági feltételek mellett.

A földgazdálkodást támogató hazai kutatás-fejlesztési eredmények megvitatása a Keszthelyen november 22-23-án megrendezésre kerülő konferencia ad lehetőséget. A konferencián a termőfölddel foglalkozó tudományos szakemberek és az ágazati irányítás képviselői, szolgáltatói szektor szakértői megismerkedhetnek a ’D-e-Meter’ földminősítő rendszerrel, melyet az NKFP kutatási programban fejlesztett a Veszprémi Egyetem és az MTA TAKI. A rendszer a földminősítés és a mezőgazdasági földhasznosítás integrált irányítási rendszere és adatszolgáltatási platformja lehet, amennyiben bevezetésre kerül.

E rendezvénnyekkel párhuzamosan Budapesten november 23-án az FVM és a FAO együttműködésében 2005-2007 között megvalósult támogatási projekt zárórendezvénye keretében a magas természeti kockázatú területek földgazdálkodási eredményeiről hallhatnak az érdeklődők. A Szabolcs-Szatmár megyei Bereg tájegységre kidolgozott stratégiát az alakulóban lévő Leader csoport viszi tovább; a táj- és vízgazdálkodási eredmények pedig a természet-közeli megoldásban megvalósuló árvízcsúcscsökkentő tározótér tervezésébe integrálódnak, a határmenti Interreg projekt keretében. Ezzel a Beregben is lehetővé válik a Vásárhelyi Terv végrehajtását támogató tározó kialakítása, melynek fölgazdálkodási, birtokrendezési feladatait a közeljövőben véglegesítik, számítva az FVM szakmai támogatására.

Sajtókapcsolat:
Dékány András, FVM Sajtóosztály
Pósfai Mariann, Badics Beatrix, 4CLI (info@4cli.org)
Flachner Zsuzsanna, dr. Tóth Tibor, MTA TAKI (flachner@rissac.hu, toth@rissac.hu),