Folytatódnak az árvízvédelmi fejlesztések

A szaktárca kiemelt feladatának tartja az árvíz elleni védekezést, ennek köszönhető, hogy a mostani árvíz sem okozott komolyabb károkat. Eddig 22 helyszínen valósultak meg árvízvédelmi fejlesztések, és még az idén elkészül két tározó. Az uniós fejlesztések segítségével néhány éven belül jóval könnyebbé válik majd az árhullámok kezelése. Az Új Magyarország Fejlesztési Tervben 2007 és 2013 között 150 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre árvízvédelmi fejlesztésekre, ebből 110 milliárd a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztésére. A kormány még idén ősszel benyújtja Brüsszelnek a beregi árvízvédelmi töltések komplex fejlesztését célzó 6,3 milliárdos nagyprojektet.

2003-óta folyamatosan zajlanak az építési munkálatok, az árvízi védekezést biztosító fejlesztések. 2005-2006-ban összesen 22 helyszínen folytak illetve kezdődtek meg kivitelezési munkák, ezek jelentős része 2007. év végére megvalósult, a tárca minderre összesen 27,2 milliárd forintot költött.

2005-ben megvalósult a Tiszanagyfalu-rakamazi Nagymorotva revitalizációja, megszüntették a Kósdi-zsilipet és új töltést építettek, elkészült a Csongrád alatti partbiztosítás és a Cigánd-Tiszakarádi tározó ivóvíz áthelyezése.

2006-ban megerősítették a kisari partbiztosítást, rendezték a tivadari híd környezetében a hullámteret, megtörtént a Tisza-szigeti töltésfejlesztés Szeged és a déli országhatár közötti szakaszon, megépült a Körös-torok alatti partbiztosítás, felújították a Tiszaalpári és a Kanászéri zsilipet, kiépült Tószeg árvízvédelmi rendszere, megtörtént a Cigánd-Tiszakarádi tározóhoz kapcsolódó útépítés és elektromos vezeték kiváltása.

2007-ben elkészült a Lónyay-főcsatorna torkolati műtárgya, megerősítették a Tiszadobi nyári gátat, a Beregi töltést és a Tiszaroffi tározó tiszai töltését, és megépült a Csongrádi partfal.

Még az idén elkészül a Cigánd-Tiszakarádi és a Tiszaroffi tározó, valamint megvalósul a Bivaly-tói töltésáthelyezés. A VTT-re 2008-ban 6,9 milliárd Ft költségvetési forrás és 10,8 milliárd KIOP-forrás áll rendelkezésre. A két tározónak 20-30 cm-es vízszintcsökkentő hatása van, ezzel több százezer ember árvízi biztonságát javítja. Előkészítés alatt áll további négy tározó uniós pénzből történő megépítése: ezek a Nagykunsági, a Hanyi –Tiszasülyi, a Szamos – Kraszna közi és a Beregi árvízi tározó, az előbbi kettő építése 2009-ben kezdődik meg.

2013-ig a 110 milliárd forint uniós pénzből megépül a négy árvízi tározó, két projekt keretében pedig a lefolyási viszonyok javítását célzó beavatkozások valósulhatnak meg. Emellett a Tisza és mellékfolyói mentén 12 helyszínen és partszakaszon fejlesztik majd az árvízvédelmi rendszert.

A kormány az elsők között nyújtja be idén ősszel Brüsszelnek a beregi árvízvédelmi töltések komplex fejlesztését célzó 6,3 milliárdos nagyprojektet, ennek előkészítésére június végén ítélt oda 157 millió forintot. A 2011 végére Vásárosnamény és Lónya között megvalósuló fejlesztéssel 19 település lakosainak nő majd az árvízzel szembeni biztonsága. A tiszai árvízvédelmi rendszer részeként megvalósuló beruházás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Vásárosnamény, Tiszavid, Tiszaadony, Tiszaszalka, Tiszakerecseny, Mátyus és Lónya településeknél épül meg. A kilenc töltésszakaszon gyakorlatilag megszűnnek az árvízi jelenségek: a töltések keresztszelvényi és magassági fejlesztésével a jelenlegi 4,7 km-ről 31 km-re nő az a töltéshossz, amely a mindenkori ún. mértékadó – azaz a 100 évenként egyszer előforduló – árvízszintnél 1 méterrel magasabb. A fejlesztés eredményeképpen a teljes Beregi öböl „zárt” lesz, azaz védettséget kap az árvizek ellen. A töltésfejlesztéssel – és a Beregbe tervezett Jánd-Gulácsi árapasztó tározó megépülésével – a térségben élők maximálisan védetté válnak az árvízzel szemben. Az EU-s finanszírozású projektet a környezetvédelmi tárcához tartozó Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság készíti elő, a tervek szerint 2008. októberéig. A második fordulóban 6,3 Mrd Ft-ra pályázó – és várhatóan 100%-os támogatásban részesülő – projektet a tervek szerint 2008 novemberében nyújtják be, a megvalósítás 2009 nyarán kezdődhet és 2011 végére zárulhat le.

Öt önkormányzat (a Hernád mentén: Szentistvánbaksa, Nagykinizs, Hernádkércs, Felsődobsza, és a Rábán Csörötnek) már jövőre megkezdheti az állandó védettség eléréséhez szükséges települési körtöltések kiépítését összesen 2,6 Mrd uniós forrásból. A támogatási szerződést már megkötötték, jelenleg a projektek előkészületei zajlanak, a kiviteli munkák pedig várhatóan 2009 folyamán kezdődnek el.

Forrás: KvVM