Gondok a zöld kommunikációban

A biológiai sokféleség és az ezt sújtó problémák nehezen megérthetők. A média feladata is lenne, hogy az emberekben jobban tudatosuljon a természetben végbemenő drámai folyamatok fontossága.

A biológiai sokféleség és az ezt sújtó problémák nehezen megérthetők, és nem is értik az emberek – hangsúlyozta a Tudomány Világkonferenciáján tartott felszólalásában Angela Cropper, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) helyettes igazgatója.

Az UNEP azon dolgozik, hogy az emberek megértsék a biológiai sokféleség és a saját jólétük közötti összefüggéseket. Az egyik legnagyobb feladat, hogy a mindennapi emberekkel megértessék ökoszisztémák és a környezet, valamint a fejlődés, illetve a fejlődéssel kapcsolatos célkitűzések közötti kapcsolatot – hangsúlyozta Angela Cropper. A rendelkezésre álló források jobb felhasználásához azonban jobban be kell vonni az embereket – tette hozzá.

A felismerések eléréséhez még jobban kell közvetíteni az ökoszisztémák egyensúlya és az emberek jóléte közötti összefüggéseket, a tudomány feladata tehát, hogy a politikaformálás és az oktatás részévé tegye a környezettel kapcsolatos kihívásokat. "Még nem tettünk eleget, hogy az oktatás közvetíteni tudja az ökoszisztémák sokrétűségét" – emelte ki az UNEP helyettes igazgatója.

Az egyéneket bevonva, kapcsolatot teremtve kell megértetni az emberi tevékenység hatásait. "Ökológiai lábnyom, mondják. Vagyis az embereknek tudniuk kell, hogy tevékenységükkel milyen negatív vagy éppen pozitív hatást érnek el" – fejtette ki Cloppard. Még több kezdeményezésre és programra van szükség, hogy az emberek ráébredjenek: saját viselkedésükkel is befolyással vannak a biológiai sokféleségre és az ökoszisztémákra.
Mindezek megteremtéséhez az egyik legfontosabb út a választás megteremtése a fogyasztók számára. Az emberek számára információkkal kell szolgálni a termékekről. Meg kell teremteni a lehetőséget a vásárlók számára, hogy etikai álláspontjukkal összhangban tudjanak ilyen döntéseket hozni – hangsúlyozta a diplomata. A biológiai sokféleséget fenyegető veszélyekre tekintettel az ENSZ a biodiverzitás évévé nyilvánította 2010-et.


A média feladata is lenne, hogy az emberekben jobban tudatosuljon a természetben végbemenő drámai folyamatok fontossága – hangsúlyozta a Tudomány Világfórumán tegnap Budapesten Julia Marton-Lefevre, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) igazgatója.

"Jobban meg kellene mutatni, hogy ez igazán mindenkinek a problémája, és nem csak a kormányok felelőssége. Meg kellene mondani az embereknek, hogy mit kell csinálni, és hogyan" – nyilatkozta a magyar születésű szakember. A svájci székhelyű Természetvédelmi Világszövetség igazgatója szerint a globális kihívásokat és az egyre sürgetőbbé váló válaszkeresést leginkább a fiatalok értik meg. "Örülök, hogy megfigyelőként ilyen sok fiatal van jelen, hogy ilyen sok embert érdekel" – emelte ki Marton-Lefevre.

Arra a kérdésre, hogy a döntéshozók – elsősorban a politika terén – miként fogadják a tudomány felől érkező felvetéseket és lehetséges válaszokat, Marton-Lefevre azt válaszolta: "Bízom abban, hogy jól. Meg kell, hogy értsék. Ha pedig mégsem, az embereknek új politikusokat kell támogatniuk". Az már nem működik, hogy – például egy környezetvédelmi miniszter a távolból szemléli a helyzetet. A környezetvédelem, és az ezt képviselő miniszter az egyik legfontosabb szereplője a politikának, fontos lenne, hogy a "középpontjában legyen a dolgoknak" – hangsúlyozta.
Vannak olyan országok, ahol már elismerték ennek a valódi jelentőségét, bár nem sok – válaszolta az ezt firtató kérdésre Marton-Lefevre, aki példaként Franciaországot említette. Szerinte a francia környezetvédelmi miniszter nagy befolyása és széles jogköre érezteti a globális kihívások fontosságát.
A generációk közötti különbségről szólva Julia Marton-Lefevre úgy fogalmazott, hogy a fiatalokat jobban megérinti az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleséget fenyegető kedvezőtlen folyamatok jelentette veszély. "Sajnos mi, öregebbek nem leszünk itt, amikor már nagyon rossz lesz" – jegyezte meg az IUCN általános igazgatója.

Forrás: greenfo.hu