Hatósági állásfoglalás Piaci értékesítésről

Piacon, vásáron 2009 óta állati eredetű terméket, és növény eredetű feldolgozott terméket csak kistermelői nyilvántartásba vett termelő értékesíthet.

Hatályba lépett a 55/2009. (III. 13.) Korm. rendelet a vásárokról és a piacokról , s ezzel hatályát vesztette a 35/1995-ös Korm. rendelet.

Probléma felvetés:

Az 55/2009. Kormányrendeletben a következők állnak:

3§. (2) Vásáron és piacon a meghatározott tevékenységet valamely EGT-államban lakóhellyel vagy székhellyel rendelkező gazdálkodó szervezet, gazdálkodó szervezetnek nem minősülő jogi személy, mezőgazdasági őstermelő, kistermelő, népművész, népi iparművész, iparművész, képzőművész, kézműves és fotóművész, valamint – kizárólag az foglaltak szerint – magánszemély folytathat.

5§. (3) A mezőgazdasági őstermelői igazolvánnyal rendelkező személy, valamint a kistermelő vásáron, piacon kizárólag a külön jogszabály szerint meghatározott termékeket értékesítheti, az abban meghatározott feltételek szerint.

Ennek kapcsán természetesen a kistermelőkre természetesen a 14/2006. (II. 16.) FVM-EüM-ICSSZEM együttes rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló hatályos rendelet szerint, így:

  • kis mennyiségű nem állati eredetű alaptermék termeléséből, vadon termő alaptermék összegyűjtéséből és betakarításából származó alaptermék piaci, vásári értékesítéséhez nem kell hatósági nyilvántartásba vétel, regisztráció. (5§ (1).)
  • nem állati eredetű, feldolgozott termék értékesítése esetében kell hatósági nyilvántartásba vétel, regisztráció, erről szóló igazolás
  • állati eredetű bármilyen termék értékesítése esetén kell hatósági nyilvántartásba vétel, regisztráció, igazolások.

Nyilvántartásba vétel  a 89/2005. (X. 11.) FVM-EüM-ICsSzEM-PM együttes rendelet az élelmiszer-ellenőrzési igazgatási szolgáltatási díjakról szerint:

b) esetében a melléklet 1.1.3. pontja alapján 15 000Ft

c/1) esetében amennyiben állati alaptermékről van szó, 1.1.4. pont alapján 15 000 Ft

c/2)viszont amennyiben állati feldolgozott termék értékesítéséről beszélünk, úgy a 1.1.1. pont alapján 40 000 Ft/év a nyilvántartásba vétel.

Ezek kifizetése után lehet piacon lekvárt (b), és mézet (c/1) füstölt szalonnát (c/2) árusítani.

A probléma az, hogy MGSzH Tájékoztató lett kiküldve „Valamennyi piaci-élelmiszer árusító részére” és a hatósági szakembereknek, miszerint őstermelő is b és c esetében csak kistermelői regisztráció igazolással értékesíthet a piacon, vásáron.

Állásfoglalásom szerint:

Az őstermelői értékesítésre viszont a 326/2009. (XII. 29.) Korm. rendelettel módosult 228/1996. (XII. 26.) Korm. rendelet a mezőgazdasági őstermelői igazolványról a mérvadó, így az abban megjelölt a) új igazolvány – 1000 forint,

b) az értékesítési betétlap kiadásáért 1000 forint összegű igazolvány (egyben nyilvántartási okmány és engedély) birtokában az őstermelő piacon, vásáron értékesíthet.

Az értékesíthető termékek soráról is rendelkezik az őstermelők részére külön jogszabály, hisz a jogszabályban említett Szja. tv. 6. számú melléklet során előállított terméket értékesítheti, így piacon is amennyiben a piac engedélye erre a termékcsoportra szól.

Csak a legfontosabb példák:

1) Tej és tejipari termék 0401-0406
2) Madártojás héjában 0407
3) (Kivéve: a gyógyászati tenyésztojás, a vadon élő madár tojása)
4) Természetes méz 0408
5) Állati eredetű termék: nyers 0502-0503, állati szőr nem textilipari célra, 0505-ből, nyers toll legfeljebb tisztítva, a 5101-ből, nyers gyapjú, nyers finom az 5102 vagy durva állati szőr
6) Nyers méhviasz a 15219090-ből
7) Propolisz a 15220099-ből


B) Növény, növényi termék

8) Zöldségfélék, étkezésre 0701-0714 alkalmas gyökerek és gumók frissen, hűtve, fagyasztva, ideiglenesen tartósítva vagy szárítva
9)Gyümölcs és dió, valamint 0801-0814 citrus- és dinnyefélék héja étkezésre alkalmas állapotban, frissen, hűtve, fagyasztva, ideiglenesen tartósítva vagy szárítva
10) Fűszernövények és fűszerek: 0904 20, fűszerpaprika, borókabogyó, 0909 50-ből, sáfrány, kakukkfű 0909 10-ből
11) Feldolgozott (véglegesen 2001-2009 tartósított vagy konzervált, illetve közvetlenül fogyasztható) zöldség, gyümölcs és dió
12) Félkész szőlőbor bortermelési 22042965, célra, valamint 22042975, hordós szőlőbor 22042983, 22042984, 22042993, 22042994-ből, 22042997, 22042998-ból
13) Szőlőmust 2204 30
Állásfoglalást kérnék arról, hogy: a piacon, vásáron történő értékesítés esetén mely alábbi dokumentumok az értékesítés feltételei?

az fenti szövegben leírt c/2 jelű kistermelőnek 40000 vagy 15 000Ft a nyilvántartásba vételi díj befizetéssel igazolt kistermelői regisztrációt igazoló dokumentum? Az őstermelők részére a fenti állásfoglalásom jogilag helytálló-e s, ha nem miért, mire hivatkozva. Tehát a Szja. 6. melléklete szerinti termékek piacon, vásáron való értékesítése esetén elég-e az őstermelői igazolvány?

A HATÓSÁGI ÁLLÁSFOGLALÁS:

Válaszban leírtak lényege: az őstermelő és kistermelő csak adójogi fogalom, élelmiszert előállítani, értékesíteni a ksitermelői jogszabály alapján lehet, így ezen a nyilvántartásba vételi szabályok a mérvadóak.

PONTOSÍTÁS: A kistermelői nyilvántartásba vétel (15 000Ft) csak egyszer fizetendő, utna csak megújítási díj van (ennek összegét most nyomozzuk. Kb 4000 Ft..)

 

Kapcsolódó dokumentumok