Házi pálinkafőzés: 50 literig adómentesség jöhet

 

Bevezetné a magánfőzés fogalmát a pálinkakészítésnél az a módosítási javaslat, amelyet a nemzetgazdasági tárca készített a jövedéki törvényhez.

 

 

Csak gyümölcstermelők lehetnének házi „magánpálinkafőzők” és kizárólag saját tulajdonú gyümölcsökből készíthetnének pálinkát – derül ki a nemzetgazdasági tárca jövedékitörvény-módosítási tervezetéből. A magánfőzést a munka megkezdése előtt legalább három nappal be kellene jelenteni a vámhatósághoz. Megszűnne az eddigi bérfőzési szeszadó: ehelyett a házi magánfőzés 50 liter, saját célokra készített pálinkamennyiségig adómentes lenne, efelett pedig hektoliterfokonként 2761 forint adót kellene fizetni. Az otthon használt főzőüstöket a vámhatóságnál nyilvántartásba kellene vetetni. Csak olyan eszközt lehetne működtetni, amely az uniós kereskedelmi forgalomban engedélyeztek. Piros László, a Pálinka Nemzeti Tanács alelnöke szerint a szabályozási elképzelések megfelelő alapot teremtenek egy liberalizáltabb, európai színvonalú hazai szabályozáshoz.

 Mint ismert, a változtatási tervek részét képezték a Fidesz választási kampányának is a házi pálinkafőzés engedélyezése érdekében. Az elképzelések szerint magánfőző az a tizennyolcadik életévét betöltött gyümölcstermelő lehetne, aki saját tulajdonú gyümölcsből készít pálinkát. Házilag csak olyan saját tulajdonú, uniós forgalmi engedéllyel ellátott, legfeljebb 100 liter űrtartalmú főzőüsttel lehetne pálinkát főzni, amelyet a vámhatóság előzőleg nyilvántartásba vett.A gyümölcstermelők továbbra is élhetnének a bérfőzetés lehetőségével, de egy-egy évben vagy magánfőzőként vagy bérfőzetőként állíthatnának elő pálinkát. A háztartásokon belül egy adott évben ugyancsak választani kellene a magán- és a bérfőzés között. Házi előállításkor – a munkálatok megkezdése előtt legalább három nappal – be kellene jelenteni a vámhatósághoz, hogy a pálinka milyen és mennyi gyümölcscefréből készülne. Ha a magánfőzők a saját célú előállítás mellett értékesíteni is akarnának, a pálinkakészítés előtt be kellene fizetniük a jövedéki adót és zárjegyet is kellene igényelniük a VPOP-tól.Az elképzelések szerint megszűnne az eddigi kedvezményes bérfőzési szeszadó, amely a közfogyasztásra szánt pálinka 2761 forintos hektoliterfokonkénti jövedéki adójának 50 százalékát tette ki, vagyis 1380,50 forint volt. A bérfőzetőknek egy 50 fokosra beállított pálinka után ennek felét, azaz 690,25 forintot kellett literenként kifizetniük.

Ezt váltaná fel most a házi- és a bérfőzetésnél egy adómentes keret, amely 50 liter 50 alkoholfokos (25 hektoliterfoknak megfelelő) pálinkára vonatkozna.Az e feletti mennyiségre hektoliterfokonként 2761 forintos jövedéki adót kellene fizetni, akár saját célra, akár értékesítésre készülne a pálinka. Az előállítási és adózási kedvezmények akkor sem adódnának össze, ha egy családban több bérfőzető vagy magánfőző lenne. Ugyanakkor a jogalkotók – az 50 literes adómentes mennyiségen felül – éves szinten 200 literes maximális adózott értékesítési pálinkakvótát vezetnének be: ezt a bérfőzetők és a magánfőzők csak saját vendégeik számára adhatnák el, vagyis nem forgalmazhatnák a piacokon és nem adhatnák el továbbértékesítőknek sem.Piros László, a Pálinka Nemzeti Tanács alelnöke szerint a mostani elképzelések megfelelő kiindulás alapot adhatnak egy európai színvonalú, liberalizáltabb hazai szabályozáshoz. Ugyanakkor a jövedéki törvény módosítása után egy részletes minisztériumi rendelet is készül majd, amelynek egyeztetésében a tanács szintén részt kíván venni.

Az alelnök hozzátette: a mostani módosítással együtt a közfogyasztásra (kereskedelmi forgalomba) szánt pálinkák 2761 forintos hektoliterfokonkénti jövedéki adóját az EU-s minimumra kellene csökkenteni, hogy a hazai pálinkakészítés versenyképessége javuljon. Ez – az 50 eurós hektoliterfokonkénti uniós legkisebb értékből kiindulva – 1800 forint körüli adóterhelést jelentene. Emellett – mondta Piros László –  el kellene törölni a bérfőzők 1,5 millió forintos jövedéki biztosítékát is, mivel a jövedéki szeszadó megszűnik. Ez azt jelentené, hogy a körülbelül 500 bérfőző számára együttesen 600-700 millió forintot kellene visszafizetni.

További információ: Szabadkai Andrea – SZÖVET programvezető; info@elotisza.hu