Háztáji klubok megalakításához csoportvezetőket keresnek Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Gazdálkodj okosan – lépésről lépésre! Háztáji klubok megalakítása Jász-Nagykun-Szolnok megyében” elnevezéssel a Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Irodája a klubok elindításához csoportvezetőket keres a megye húsz településéről.

 

Mint arról már korábban hírt adtunk, a klubok elindulásához az első lépcsőt a vezetők képzése jelenti, mely a működéshez szükséges ismereteken alapul.

A csoportvezetőknek egynapos felkészítő tréninget tartunk 2013. szeptember 28-án (szombaton) 9-16 óráig az iroda képzőhelyén, a Verseghy Ferenc Könyvtár épületében (Szolnok, Kossuth tér 2.). A tréning alatt a résztvevők megtanulhatják, hogyan toborozzanak embereket maguk köré, hogyan tartsák meg a tagokat. Útmutatást és segédanyagot kapnak arra vonatkozóan is, milyen tematika köré épüljenek fel a klubok foglalkozásai.

A tízalkalmas foglalkozás tervezett tematikája:

  1. foglalkozás: otthon használható ismeretek; életvezetés, környezetbarát életmód, életünk zöldítése, mások tippjei, tapasztalatai.
  2. foglalkozás: háztartásgazdálkodás: gazdálkodjunk abból, amink van.
  3. foglalkozás: lakásunk költségeinek csökkentése: kevesebb víz-, gáz-, áramfogyasztás.
  4. foglalkozás: gazdaságos és környezetkímélő háztartás; hulladékkezelés, komposztálás.
  5. foglalkozás: hulladékból használati tárgy készítése; bútorfelújítás.
  6. foglalkozás: egészséges fürdés, tisztálkodás; szappan- és tisztítószer-készítés. Takarítás: vegyszerből csak keveset!
  7. foglalkozás: élelmiszer tartósítószer nélkül: kenyérsütés, tésztakészítés, sajtkészítés.
  8. foglalkozás: Segíts magadon! Termelj magadnak! Családi gazdálkodás kicsiben. Saját kertből mit, mikor, hogyan?  Ha nincs kerted… de van az idős szomszédodnak.
  9. foglalkozás: a fölösleget add el másnak! Bevásárlókörök, szívességi körök alakítása. Ne vegyél, cserélj! Ruha- és használati tárgy börze.

10.  foglalkozás: gazdálkodás nagyban. Települési közösségi, szociális vállalkozások tervezése, kialakításának lehetősége. Jóléti, Szociális Bolt(hálózat) kialakítása a helyi termelők áruival (zöldség, gyümölcs, méz, lekvár, stb.), közvetítői haszon nélkül.

Jelentkezni a Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Irodájában (5000 Szolnok, Kossuth tér 2.), illetve a bukor.iren@nkki.eu e-mail címen lehet néhány soros bemutatkozó levéllel arról, hogy miért szeretnének a klubba tartozni.

A csoportvezetők képzésére az első húsz jelentkezőt tudjuk fogadni  A tréningen és a foglalkozásokon való részvétel díjtalan.

A csoportok elindításában, szervezésében, működtetésében folyamatos segítséggel állunk a csoportvezetők rendelkezésére.

Szerző: Bukor Irén