Helyi közösségek a mezőgazdasági sokféleségért Magyarországon. Kiadvány a TÁJFAJTÁKRÓL

A Védegylet kiadásában megjelent kiadvány bemutatja, hogy nem csak a génbankok foglalkoznak a mezőgazdasági sokféleség megőrzésével.  Kint a földeken, “élőben” egyre több gazdálkodó és helyi közösség dolgozik azon, hogy a tájfajták megmaradjanak és elérhetők legyenek a mindennapjainkban… BENNE olvasható a SZÖVET esettanulmánya is!

A kiadvány alább letölthető.

Készítette a Védegylet és a Szent István Egyetem Környezeti Társadalomkutatók Csoportja (ESSRG)

Szerzők: Kiss Csilla, Bela Györgyi és Bodorkós Barbara

Kultúrnövényeink genetikai sok félesége egy kincsesláda, amely környezeti, kulturális és gasztronómiai tekintetben értékes növényfajtákat rejt magába. Megőrzése nem csupán a génbankok feladata. Fenntartható használata különleges erőfeszítéseket igényel. Alapvető szerepet játszanak benne azok a gazdálkodók és helyi közösségek, amelyek a sokszínűséget egy élő rendszerben – gazdaságokban és kiskertekben termesztve – tartják fenn és teszik elérhetővé a mindennapjainkban.

Ez a kiadvány „A fenntartható mezőgazdaság és élelmiszer-önrendelkezés jó gyakorlatai a szegénység elleni küzdelemben“ című EuropeAid által támogatott projekt keretében megvalósult, interjúkon alapuló kutatás eredményeit ismerteti.

A bemutatott kezdeményezések fényt derítenek arra, hogy a gazdálkodók és a helyi közösségek miként járulnak hozzá az élelmezési és mezőgazdasági célú növényi genetikai erőforrások megőrzéséhez és fejlesztéséhez Magyarországon.

Kutatásunk keretében megnéztük azt is, milyen hajtóerők mozgatják őket és milyen tényezők befolyásolják törekvéseik sikerességét.

Az esettanulmányok kiválasztásának fő kritériumai között szerepelt a kezdeményezések közösségi és innovatív jellege.

A példák önfenntartó és árutermelő kezdeményezéseket is tartalmaznak, és felölelik a növényfajok és fajták széles választékát.

Kapcsolódó dokumentumok