Helyi termékekkel egészségesen

Minden eddigit felülmúló hatalmas érdeklődés kísérte a IX. Ökovásárt, melyet a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület a Helyi Termékek Fesztiválja keretében szervezett meg a Tudatos Vásárlók Egyesületével közösen szombaton.

Különleges volt az idei alkalom már csak azért is, mert a kiállítók, kóstoltatók száma majdnem duplája volt az eddig megszokottnak, és ezen túl is sok izgalmas és érdekes kulturális program várta a kilátogatókat. A helyi termékek fogyasztásának előnyeiről tartott előadást Besenyő TT Pista bácsi, furfangos vetélkedőkben mérettethették meg magukat helyi termékek felismerői, és a gyerekek szórakoztatásáról sem feledkeztek meg a szervezők.

A szombati Ökovásárral zárult a Helyi Termékek Fesztiválja, melyet a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület valamint a Tudatos Vásárlók Egyesülete közösen szervezett Veszprémben. A fesztivál keretében csapott le többek között az Almakommandó a héten Veszprém több iskolájában, illetve a helyi termékeket népszerűsítését célzó ötletes élményből az Önkormányzat dolgozói sem maradhattak ki. Az Ökovásár napján tartották a helyi energiát hasznosító napkollektor szerelő tanfolyam gyakorlati részét, melynek elméleti ismereteit pénteket sajátíthatták el jelentkezők. A szeptember 8-án indult Ökocaching a geocachingnek szívesen hódoló új generációt célozta meg helyi termelőket behálózó útvonalával. A fesztivál zárórendezvényén, a IX. Ökovásáron közel 50 kiállító mutathatta be, kóstoltathatta meg az 50 km-en belülről származó portékáját.

Az Ökovásár kulturális programokban sem szenvedett hiányt. A reggeli órákban a Bakony Honvéd Táncegyüttes vezette fel élő népzenei kísérettel az érdeklődőket Vásárcsarnoktól az Óváros térig. A rendezvényen fellépett többek között Laár András, és hozzá szólt Besenyő TT (Tudatosan Táplálkozó) István, aki fergeteges humorral adott át mindent, amit a helyi termékekről tudni érdemes. BioNózival, Lopóversennyel, töktekével, diótörővel mérhették fel ismeretüket, ügyességüket a helyi termékek elkötelezettjei. Aki valami finomságra éhezett, megtalálta a fogára valót, aki pedig információra, annak tájékoztató kiadványok sora állt rendelkezésére a helyi termékek választásával járó előnyökről. Bemutatásra került a mindenki számára térítésmentesen beszerezhető Tudatos Vásárlók Kalauza, melyben fellelhetők többek között a helyi gazdák, szolgáltatók, kulturális programot kínálók, a helyi aktív kikapcsolódást nyújtó alternatívák. A Csalán Egyesület aktivistái környezeti és fogyasztóvédelmi tanácsadással is készültek, ezen túl mindazok, akik kilátogattak a rendezvényre zöld életmódbéli kérdésekben is tájékozódhattak. A régi vásárok hangulatát idéző ökokavalkád több ezer főt ragadott magával ezen a szép, szeptember végi hétvégén.
„Az idei Ökovásár minden eddigit felülmúlt népszerűségével, programkínálatával. Az előprogramok sikerei és az Ökovásár maga mind azt igazolta számunkra, hogy az egészséges, helyi élelmiszerre, a megbízható helyi termékre egyre fokozódó az igény. Nagy örömünk, hogy a Helyi Termék Fesztivállal kibővült rendezvény több ezer fős érdeklődői kört vonzott ma ide, a veszprémi Óváros térre” – nyilatkozta Szalay Tímea, a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület elnöke.

Akik nem tudtak kilátogatni a rendezvényre, de szeretnék megtalálni a helyi és ezen belül kiemelten az ökológiai gazdálkodásból származó termékeket, termelőket, látogassanak el a www.okovasar.hu oldalra, vagy kérjék a Tudatos Vásárlók Kalauzát, és egyéb kapcsolódó kiadványokat a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesülettől. (csalan@csalan.hu  Tel: 88-578-390.)

Forrás: Greenfo