Hídvégi-Üstös Pál blogja: május 22-23.

Május 22.
Bustyaháza (Bustyna) – Nagyszőllős (Vinogradov) – 48 km

Hatalmas változást tapasztaltam Bustyaházán, ahol 2 éve az úszás indult. Töltést építettek, eltűnt a szemét. Remélem, hogy az úszás világrekord és a közvélemény széles körű érdeklődése is hozzájárult ehhez. Mindenesetre mindenhol olyan kedvességgel, örömmel, megbecsüléssel fogadnak, hogy néha már könny is gyűl a szemembe és mindig hangsúlyozzák, hogy újra és újra visszavárnak. Mindenki úgy tekint rám, mint a Tisza Nagykövetére. Hiszem, hogy a küzdelmem nem lesz hiábavaló. Útközben csatlakozott hozzám a helyi TV magyar adása és a kárpátaljai magyar sajtó munkatársai, valamint a Duna TV helyi riporterei is eltöltöttek velem két napot. Huszton a megyei vezetők fogadtak, Nagyszőlősön, pedig a szanatóriumnál vártak a gyerekek újabb virágcsokrokkal és együtt futottunk be a főtérre, hogy a helyi elöljárókkal találkozzunk. Az éjszakát Szabó Karcsi barátom, a helyi Tisza szervezet vezetőjének vendégházában töltöttük.
Ukrajnában, az utakon nagy a forgalom az autók dudálnak, az emberek integetnek, éljeneznek. Továbbra is folytatódnak az 5-6 kilométeres falvak. Az utak mellett számos forrás található, mindenhol van vízvételi lehetőség.

Május 23.
Nagyszőlős – Tiszaújlak – 20,5 km

Egy rövid, de tartalmas nap. Összesen 20,5 km, de végre újra itthon. Nagyszőlőstől Tiszaújlakig (Vilok) futottam, ami amellett, hogy határtelepülés még arról híres, hogy Sólyom László köztársasági elnök úr és Juscsenko ukrán elnök itt találkozott. Tiszaújlakon polgármester úr adta át az aláírt nyilatkozatot és kísért egészen a határig. Köszönöm a határőrök kedvességét és a gyors ügyintézést! Magyarországon pedig már ismerős arcok fogadtak Borbély Péter igazgató úr, régi barátom és a Tiszabecsi iskolások. Sok szép élményt kaptam Ukrajnában, de már jó itthon. A Vidám Delfin kempingben szállunk meg és a faluba beérve már rotyogott Pál Zitáék bográcsában a pörkölt.

Napi programajánló: Gyertek Tiszabecsre! Fantasztikusan tiszta a víz, lehet kenuzni, kerékpározni, lovagolni, komplett túrákat, erdei iskolát is szerveznek. Hívhatod bátran akár a Vidám Delfin tulajdonosát ifj. Dallos Sándort 30/279-8881. 40 főre tudnak panziós ellátást nyújtani, de lehet sátorozni is, 140 kenujuk és 52 kerékpárjuk van.